HR
EN

Povodom dana Europe, Tvrđava kulture Šibenik i Udruga turističkih vodiča Mihovil časte sve ljubitelje povijesti i baštine!

07.05.2021.

U nedjelju, 9. svibnja, obilježava se 71 godina od kada je Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, iznio ideju o novom obliku zajednice i postavio temelje današnjoj Europskoj uniji. 

Upravo povodom Dana Europe, Tvrđava Kulture časti sve posjetitelje slobodnim ulazom na Tvrđavu sv. Mihovila i Barone, te predstavlja novu turističku rutu razvijenu u sklopu europskog projekta FORTITUDE – Historic Fortresses Intensifying Cross Border Tourism Development kojem je glavni cilj ojačati i diversificirati kulturno-turističku ponudu te razvijati kapacitete  za što kvalitetnije i održivije upravljanje kulturnim dobrima.

Riječ je o turističkoj ruti „Čuvari Šibenika“ izrađenoj u suradnji s Udrugom turističkih vodiča Mihovil koja povezuje fortifikacijski sustav grada Šibenika i prikazuje povijest grada i tadašnji život njegovih građana.

Obilazak za zainteresirane posjetitelje počinje u 9:30 sati na Tvrđavi Barone, a u pratnji vodiča posjetitelji će obići i Tvrđavu sv. Mihovila, Dolački bedem, Podstinje, Butu u Docu, Trg četiri bunara, Katedralni trg, Kneževu palaču, Đardin, Poljanu…

Prijave nisu potrebne, ali broj mjesta je ograničen, stoga dođite na vrijeme i uživajte u otkrivanju nepoznatih povijesnih detalja kroz šetnju poznatim ulicama grada Šibenika. Ukoliko ne stignete na jutarnju turu, šibenske tvrđave Vas čekaju cijeli dan od 9 do 20 sati, te poklanjaju i dodatno stručno vodstvo na samim tvrđavama u popodnevnom terminu, i to u 17:00 sati na Tvrđavi sv. Mihovila, te u 18:00 sati na Tvrđavi Barone!

Prilika je ovo i za podsjetnik kako je revitalizacija šibenskih tvrđava velikim dijelom financirana europskim sredstvima, te su tvrđave kroz svoj rad na projektima i kreiranju novih sadržaja, prepoznate i priznate kao europski primjer dobre prakse u obnovi i korištenju kulturne baštine. Tako svi posjetitelji tvrđava mogu pogledati povijest novim očima kroz 3D mapping projekcije u cisternama Tvrđave sv. Mihovila i obići je u pratnji interaktivnog audio vodiča, dok im je na Tvrđavi Barone obilazak upotpunjen uređajem za proširenu stvarnost.

Vidimo se na šibenskim tvrđavama!

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti