HR
EN

Pogledajte izložbu "Fototera" i online!

25.05.2016.

Fototera (svjetlolov; grč. fōs, fotόs = svjetlo; thēra = lov)

Fototera naziv je izložbe dvaju fotografa koji su svojim svjetlolovima zabilježili trenutke, osjećaje, doživljaje i događaje prošlogodišnjih zbivanja na pozornici šibenske Tvrđave sv. Mihovila.

U zanimljivoj igri svjetlosti i sjene, samo neki od interesantnih motiva koji se zrcale u fotografijama Željka Krnčevića i Matka Jakelića izvođači su prošlogodišnjeg programa na Tvrđavi sv. Mihovila. Međutim,  posebno mjesto na fotografijama zauzimaju i scene iz zakulisja: autori ne razlikuju portrete izvođača od portreta zaštitara, konobara i drugih sudionika u realizaciji koncerta - pogled je to na drugu stranu velikih koncertnih događanja koji izložbi nesumnjivo daje intimistički karakter.

Dobar rakurs, kvalitetna kompozicija, odnos svjetla i sjene i najupečatljivije - izuzetno dobro tempiranje svojstvene su ovim fotografijama - svjedocima trenutaka između dva treptaja oka, trajno uhvaćenim u svjetlolovu autorskog dvojca.

Tvrđava sv. Mihovila kao glavna kulisa koncerata, ali i kao sporedni glumac u autorovim fotografijama pravi je izbor za izložbu koja, kao svojevrsni kalendar događanja, prikazuje ujedno i umjetnički rakurs, odnosno majstorsku vještinu korištenja fotoaparata ovih dvaju izuzetnih fotografa, a nastale umjetničke fotografije otkrivaju novi život srednjovjekovne tvrđave u suvremenom ozračju i daju dodanu vrijednost tom, za šibensku povijest, ključnom spomeniku kulture.

O autorima

Željko Krnčević
rođen je 1959. godine. Član je Fotokluba Šibenik od 1973. godine od kada se bavi amaterskom, a za potrebe posla i dokumentarnom fotografijom. Sudjelovao je na više grupnih izložbi, autor je nekoliko samostalnih, a izlagao je na fotografskim natječajima u zemlji i inozemstvu gdje je višestruko nagrađivan. Završavajući ciklus pejzaža i lijepih trenutaka koje nam poklanja Priroda, pronalazi novo zadovoljstvo u teatarskoj fotografiji, ali i eksperimentirajući u raznim fotografskim žanrovima. Zvanje Majstora fotografije Hrvatskog fotosaveza trećeg reda stekao je 2015. godine.

Matko Jakelić
rođen je 1982. godine. Član je Fotokluba Šibenik od 2007. godine. sudjelovao je na više zajedničkih izložbi koje je organizirao Fotoklub  Šibenik, nakon čega su uslijedile i one samostalne. Uz veliki broj zapaženih vjenčanih fotografija, Matko se posvetio i onim teatarskim. Osim toga, započeo je i ciklus fotografija s putovanja, posebice onih egzotičnih, poput relacije Šibenik - Dakar nakon koje je postavljena zapažena izložba.

Tamo gdje sve počinje

Tvrđava svetog Mihovila danas je brend Šibenika i simbol kulturne i turističke transformacije grada. Obnovljena sredstvima Europske unije, od svog je otvorenja u lipnju 2014. postala kulturno-povijesna atrakcija i platforma za razvijanje kulturnih inovacija o čemu samo dijelom svjedoče i dvije prestižne nacionalne nagrade. Nakon što je zasjala u novom ruhu i s jedinstvenim sadržajem – amfiteatralnom pozornicom na otvorenom, Tvrđava sv. Mihovila u dvije je sezone postala kulturno središte regije i vodeći koncertni prostor Dalmacije s preko 250 tisuća posjeta i s više od 40 večernjih događanja. Među bedemima iz kojih je nekoć rođen srednjovjekovni grad, danas se rađaju neke nove vrijednosti i neki novi, jedinstveni doživljaji.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti