HR
EN

Pogledajte 3D model Tvrđave sv. Mihovila!

30.11.2020.

Tvrđava kulture ovog je ljeta u sklopu europskog projekta EMOUNDERGROUNDS naručila detaljno snimanje svih unutrašnjih i vanjskih zidova Tvrđave sv. Mihovila. Razlog tome je što je dosadašnja istraživačka dokumentacija o ovom najstarijem kulturnom spomeniku u Šibeniku razmjerno skromna. Prvi osnovni tlocrti izrađeni su 1972. godine, neposredno pred početak prvih arheoloških radova, u suradnji Instituta za povijest umjetnosti i tadašnjeg Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika. Potom je Geodetski fakultet 1978. izradio nacrt vanjskog lica sjeveroistočnog dijela bedema, što je do danas jedini dokument koji detaljno prikazuje kameni slog tvrđave. Određenu dokumentaciju radio je i lokalni Konzervatorski odjel između 1988. i 1994. godine. 

Prilika za poboljšanje tog stanja, odnosno suvremeno, digitalno snimanje svih zidova ukazala se sudjelovanjem u projektu EMOUNDERGROUNDS, unutar kojeg 10 partnera iz 7 država ima cilj poboljšati ponudu svojih spomeničkih lokaliteta, mahom tvrđava. Zidovi Tvrđave sv. Mihovila za te su potrebe detaljno očišćeni, a kampanja snimanja počela je u lipnju. Kroz tisuće fotografija i točaka snimljenih geodetskim i laserskim instrumentima, izrađene su snimke unutrašnjih i vanjskih lica svih starih zidova, te visokoprecizni 3D model. Izvođači su gotovi su s poslom, a osim snimki zidova izradili su i 3D model tvrđave, kojeg možete zavrtiti na sjedećem linku: bit.ly/TvrdjavaSvMihovila_3DmodelZaronom u literaturu o tvrđavi, izrađene snimke su prošle i stručnu analizu, te je došlo do značajnih otkrića o kojima će biti više riječi u sljedećim mjesecima.

3D model TSM

Podsjetimo, ukupna vrijednost projekta EMOUNDERGROUNDS (EMOtional technologies for the cultural heritage valorization within cross border UNDERGROUNDS) iznosi 2.605.497,06 eura, od čega je 85% sufinancirano sredstvima Europske unije iz ERDF i IPA II fonda. Budžet Tvrđave kulture Šibenik u sklopu istoimenog projekta iznosi nešto manje od 2 milijuna kuna (264.387,78 eura), a najznačajnije ulaganje u sklopu projekta odnosi se na implementaciju VR tehnologije u svrhu storytellinga na šibenskim tvrđavama.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti