HR
EN

Poduzetnici iz cijele Hrvatske u kampusu Tvrđave sv. Ivana na Uplift akademiji!

27.03.2023.

Polaznici druge generacije Uplift akademije koju u okviru Mastercardovog projekta Uplift provodi Algebra okupili su se proteklog vikenda u kampusu šibenske Tvrđave sv. Ivana. Na prvom Uplift meetupu mikro, mali i srednji hrvatski poduzetnici na primjeru Šibenika imali su priliku učiti kako postići poslovne uspjehe. 

INSPIRATIVNE PRIČE KAO MOTIVACIJA ZA MALE PODUZETNIKE

Prvo predavanje održale su Đurđa Vrljević Šarić i Morana Periša iz Tvrđave kulture Šibenik, na temu kulturne transformacije Šibenika kroz europske projekte i organizaciju kulturnih događanja na šibenskim tvrđavama, što je potaknulo revitalizaciju cijelog grada.

Na temu „Shaping Tourism“ pričala je makarska dogradonačelnica Antonia Radić Brkan, koja je istaknula važnost zaštitite djelatnike u turizmu i načina života na Mediteranu. „Održivi turizam je samo onaj turizam koji je usmjeren na dobrobit lokalne zajednice. Ako turizam ne donosi dobrobit ljudima koji u toj destinaciji žive, nije održiv“, poentirala je Radić Brkan.Zanimljivo predavanje održao je i Ivan Burazin, član Uprave Infobipa, koji je pokrio svoj poduzetnički put i izazove koji su ga pratili od pokretanja tvrtke Codeanywhere preko konferencije Shift pa sve do Infobipa. „Kad god radite istu stvar koju ste radili jučer, ići će sve bez problema. Ali kada želite nešto mijenjati, napraviti nešto iznadprosječno, primjerice sebe, proizvod ili brend pomaknuti na neku novu, višu razinu, mora biti reakcije i akcije, sustava i ljudi, i taj dio se mora izgurati – tu nema odustajanja“, istaknuo je Burazin okupljenim poduzetnicima.Uplifteri su priliku za upijanje znanja imali i od Maje Brkljačić, rukovoditeljice razvoja poslovanja Algebra LAB-a, i Lea Mršića, prodekana za znanost i istraživanje Visokog učilišta Algebra i direktora Algebra LAB-a, koji su održali predavanje o nastanku inovacija i koracima koji od ideje vode do realizacije.

Uplift akademija na Tvrđavi sv Ivana

Diana Mudrinić, direktorica Inkubatora za nove tehnologije Trokut Šibenik ispričala je što sve mogu biti skriveni aduti za stvaranje dodatne turističke ponude dok je Frane Bilić, osnivač tvrtke za video i digitalnu produkciju MediaUP, pojasnio kako se kulturna baština Dalmacije može ispričati turistima uz pomoć AR i VR tehnologije. Ante Sladoljev iz Zadruge lokalnih LAG-ova i FLAG-ova podijelio je ideju o razvoju ribarskog startupa, a o festivalskoj i klupskoj sceni u Šibeniku pričao je vlasnik kluba Azimut Hrvoje Jelković. Predavanje je održao i Petar Mišura, pročelnik gradskog Odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

„Ne tako davno, samo Vukovar i Požega su imali niži BDP od Šibenika. Danas je BDP Šibenika skočio u gornju polovicu liste, u društvo gradova kao što su Zadar, Rijeka… S obzirom da je riječ o gradu s oko 30.000 stanovnika, orijentirani smo na razvoj zelenih održivih projekata i to vezanih za razvoj i revitalizaciju kulturne baštine i razvoja IT scene u Šibeniku. Pred nama je još dosta posla, ali mogu reći da već sada imamo odlične rezultate i to nas gura dalje“, zaključio je Mišura.

Uplift akademija na Tvrđavi sv Ivana

SUSRET UŽIVO KAO TEMELJ ZA DUGOROČNE ODNOSE

Veselje što je baš Šibenik bio grad domaćim Uplift meetupa ne kriju ni u Tvrđavi kulture.

„Čast nam je i zadovoljstvo što je Tvrđava kulture dio ove kvalitetne Uplift priče i što je baš kampus Tvrđave sv. Ivana u Šibeniku prepoznat kao lokacija ne samo za smještaj sudionika i predavača, već i kao mjesto susreta, učenja, rješavanja problema, razmjene i nastanka nekih novih, zanimljivih ideja i projekata“, poručila je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture, te dodala da je veseli što su sudionici Uplift akademije imali priliku upoznati se s rezultatima njihovog dugogodišnjeg rada u kulturi i turizmu.

„Ovakav oblik učenja poput Uplift akademije zaista je fantastičan jer osim samog prenošenja i usvajanja znanja ima snažno izraženu komponentu networkinga i uspostavljanja kvalitetnih, čvrstih i dugoročnih odnosa“, istaknula je Barišić Bačelić.

Maja Brkljačić, voditeljica razvoja poslovanja u AlgebraLAB-u, ujedno zadužena i za provedbu mentorskog programa Uplift akademije, ističe da je polaznicima izuzetno važno što su se iz digitalnog okruženja mogli uživo vidjeti i družiti.

„Tijekom pandemije malo smo zaboravili da se veze koje se stvaraju i koje su ključne za suradnju na razvoj projekata i inicijativa teško ostvaruju bez fizičkog kontakta i izravne komunikacije 'licem u lice'. U ovakvim okruženjima naši stipendisti su bili u mogućnosti da sadržaj koji dobivaju na Uplift akademiji komentiraju, rasprave i 'prerade u svojim glavama' u nešto što im je korisno i upotrebljivo u konkretnim djelatnostima iz kojih dolaze“, objasnila je Brkljačić te dodala: „Uplift meetup je važan s te ljudske strane, ali važan je i jer smo čuli primjere dobre prakse o razvoju održivog turizma, koje su prilike, koji su propusti, što se sve može, koja su im sredstva, poticaji i ostali alati na raspolaganju. Možemo očekivati da će se u razdoblju od 2023. do 2025. godine svaka zemlja i lokalna zajednica naći na raskrižju – hoće li se vratiti na stare postavke masovnog turizma kakvi su bili prije pandemije ili će se odlučiti na zaokret i iskoristiti priliku za preokrenuti negativan trend i fokusirati se na razvoj održivog turizma“, zaključila je Brkljačić.

Uplift akademija na Tvrđavi sv Ivana

RIJEČ STIPENDISTA

Zadovoljstvo meetupom nisu krili ni stipendisti Uplift akademije. „Uplift je nešto najbolje što mi se dogodilo ove godine, ovaj predivni projekt nam je zaista dao priliku za rast i razvoj kompetencija, ali i – što je posebice važno – networking tako da je ovaj šibenski meetup sa svojom superpozitivnom atmosferom baš točka na i cijelog projekta. Oduševljena sam konceptom i programom naše akademije, ali i poduzetničkim idejama svojih kolega. Sve ovo što smo ovim projektom u paketu dobili, svatko od nas, je zaista važno za razvoj našeg poslovanja“, istaknula je Martina Pernar Škunca iz Paške sirane, stipendistica druge sezone Uplift akademije.

S Martinom se složila i Iva Knežević iz Tunaholic fish bara: „Uplift meetup je bio izvrsna prilika da se nakon online predavanja na Uplift akademiji svi upoznamo i povežemo uživo. Odabir destinacije – kampusa na Tvrđavi sv. Ivana – je bio odličan i cijelo vrijeme je vladala inspirativna, entuzijastična atmosfera. Predavači koje smo imali ovdje na meetupu se savršeno nadograđuju na predavače koje smo imali na Uplift akademiji – stručni su, iskusni, puni znanja i imaju volju prenijeti to znanje drugima. Uz to, ako oni sa svim svojim znanjem i iskustvom u toj mjeri vjeruju u tebe, onda dobiješ osjećaj da je zaista sve moguće”.

ZAVRŠNICA DRUGE SEZONE UPLIFT AKADEMIJE

Druga sezona Uplift akademije počela je u studenom 2022., a sastoji se od deset seminara s naglaskom na digitalnu transformaciju i održivost kao dva ključna elementa za stvaranje poduzetnika nove generacije u turističkom segmentu.

„Od početka vidimo i razvijamo Uplift kao platformu koja pomaže stvarati poduzetnike koji su, zahvaljujući ulaganju u znanje, otporniji na neke buduće izazove. Pritom ne smijemo zaboraviti koliko je za razvoj njihovog poslovanja važno omogućiti im prilike za povezivanje“, istaknula je Gea Kariž, direktorica marketinga u Mastercardu u Hrvatskoj. „Upravo smo s tim ciljem okupili naše Upliftere u Šibeniku, dok kao završni dio Uplift akademije planiramo predstavljanje njihovih projektnih ideja rađenih u sklopu mentorskog programa investitorima“.

Ovo završno natjecanje održat će se 31. ožujka u Algebrinom kampusu, a pobjednički tim očekuje nagrada od 5.000 eura.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti