HR
EN

Plamteća voda rasplamsala ljubav Šibenčana prema plesu

20.07.2021.

Deseto izdanje Šibenik Dance Festivala na Tvrđavi sv. Mihovila otvorio je Balet Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke predstavom Plamteća voda slavnoga grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa.

Baletno-plesna predstava, nastala u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, šibensku je publiku ostavila bez daha. Plamteća voda nadahnuta je veličanstvenošću vode – njezinom stvaralačkom, ali i razarajućom snagom. Vrsni plesači na pozornici Tvrđave svetog Mihovila stapali su se s raznolikim licima vode – od onih najnježnijih do onih koja vode k uništenju. Moćna predstava u briljantnoj izvedbi oduševila je Šibenčane i njihove goste te ih potaknula da dodatno rasplamsaju svoju ljubav prema suvremenom plesu.

Šibenik Dance Festival jedini je festival u Hrvatskoj koji je ove godine ugostio od publike fantastično prihvaćenu Plamteću vodu. Ovaj festival nije rezerviran samo za samostalne predstave plesnih umjetnika i male formacije, nego ugošćuje i velike trupe. Za to treba imati i mogućnosti i hrabrosti, istaknula je Maša Kolar, ravnateljica Baleta HNK Ivana pl. Zajca.

 

PLES POMIČE GRANICE

Deseti Šibenik Dance Festival, vođen motom Ples pomiče granice“, donosi sedam predstava u službenom programu te šest revijalnih. Uz plesne umjetnike iz Hrvatske, festival ove godine ugošćuje i one iz Mađarske i Srbije.

Šibenik je postao ne samo nezaobilazno mjesto na europskoj karti suvremenog plesa, nego i onoj svjetskoj. Iza toga stoje ogroman trud i rad. Riječ je o jedinstvenom festivalu koji privlači veliku pozornost plesnih umjetnika i publike, te decentralizira umjetnički ples, naglasio je Aleksandar Ilić, direktor Kulturnog centra Beograd.

Zorana Mihelčić, umjetnička direktorica ŠDF-a, ponosna je što festival ugošćuje etablirane plesne umjetnike, ali i otvara prostor za nastupe mladih. Upravo su oni snažno osjetili ograničenja koja je donijela pandemija novog koronavirusa, a ples ih potiče na oslobađanje i razvoj.

Tvrđava sv. Mihovila i Tvrđava Barone tradicionalno ugošćuju predstave ŠDF-a, a ove godine festival ulazi u jedan novi prostor – onaj Kuće umjetnosti Arsen.

Drago mi je da upravo Šibenik Dance Festival s kojim surađujemo od 2014. godine, dovodi ples na polivalentnu pozornicu Kuće umjetnosti Arsen. Kultura ne smije biti na marginama, pa tako ni ples. Nadamo se da će dobiti mjesto koje zaslužuju, rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.

Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika, čestitao je ŠDF-u deseto izdanje, a dr. sc. Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije, poželio da se festival proširi i na druge gradove županije.

 

PROGRAM TRAJE DO 23. SRPNJA

U utorak 20. srpnja s početkom  u 21 sat u Kući umjetnosti Arsen Gobi Dance Company izvodi predstavu Volitant, a nakon toga Isidora Stanišić na scenu donosi predstavu Afterlife Party with Evergreen Eve.

Šibenik Dance Festival traje do petka.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti