HR
EN

Ovu srijedu svi putevi vode ka Tvrđavi Barone

24.07.2019.

Popularni filmski program Tvrđave Barone Srijedom po svijetu ovog tjedna šibenskoj publici donosi film Na putu, najnovije ostvarenje belgijskog redatelja Joachima Lafossea, poznatog po svojoj stalnoj zaokupljenosti svim slojevima pukotina unutar obiteljskih odnosa. Filmografija ovog iznimno plodnog i nagrađivanog redatelja još od Privatnog vlasništva (2006.) s Isabelle Huppert u glavnoj ulozi, preko Izbezumljenosti (2012.) do recentne Nakon ljubavi (2016.) i najnovijeg Na putu (2018.), obiluje likovima čije motivacije pokušava razumjeti koliko god se one činile zbunjujućima i neshvatljivima, a njegovi filmovi pretvaraju se tako u uzbudljive studije načina na koje obitelji dolaze do točke vlastitog sagorijevanja.

Svoju najnoviju studiju disfunkcionalnog obiteljskog odnosa, Lafosse ovoga puta smješta u okvire modernog vesterna i to kroz priču o majci koja svog problematičnog sina tinejdžera vodi na putovanje konjima kroz puste vrleti Kirgistana u očajničkom pokušaju zbližavanja. U krajoliku zadivljujuće i brutalne ljepote, majka i sin suočavaju se prije svega jedno s drugim, ali i na trenutke prijetećom okolinom koja tako postaje metafora njihovog otuđenog odnosa.  

Premijerno prikazan u Veneciji prošloga ljeta gdje je bio nominiran za nagradu Fedeora, Na putu u Šibenik stiže s programa prošlogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala gdje je osvojio glavnu nagradu unutar natjecateljskog programa PLUS kuriranog od strane srednjoškolaca za svoje vršnjake.

Glavne uloge majke i sina tumače Virginie Efira i mlada nada europskog filma Kacey Mottet Klein već dvaput nominiranog za prestižnu francusku nagradu Cesar u kategoriji glumca koji najviše obećava, a Virginie Efira je hvaljena belgijsko-francuska glumica, među ostalim poznata po ulozi u filmu Elle Paula Verhoevena.

Nova filmska večer ljetnog kina na Baroneu kao i obično počinje u 21:30 sati, a publiku će kratkim razgovorom u film uvesti filmski kritičari Jelena Pašić i Nino Kovačić.

Ulaznicu za projekciju članovi Kluba prijatelja već imaju! Naime, uz predočenje valjanje članske iskaznice slobodan im je ulaz kako na ovu, tako i na ostale projekcije filmskog programa Srijedom po svijetu. Svi ostali posjetitelji u projekcijama mogu uživati ukoliko imaju važeću dnevnu ulaznicu za Tvrđavu Barone.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti