HR
EN

Ovotjedni filmski program na Baroneu u znaku nagrađivanih filmova iz Južne Koreje i Kine

17.08.2021.

Filmska srijeda na Baroneu 18. kolovoza donosi film iz ovogodišnje igrane konkurencije Subversive Film Festivala, dobitnik Srebrnog medvjeda za najbolju režiju na prošlogodišnjem Berlinaleu, Žena koja je bježala južnokorejskog redatelja Hong Sang-sooa.

Film koji je nedavno uvršten na visoko drugo mjesto na ljestvici najboljih filmova 2020. cijenjenog francuskog filmološkog časopisa Cahiers Du Cinéma autorovo je čak 24. ostvarenje i još jedno u kojem se bavi neistraženim prostorima dijaloga i u kojem se ponovno u glavnoj ulozi ukazuje njegova voljena muza Kim Min-hee. U ovoj provokativnoj, sofisticiranoj drami o braku, prijateljstvu i usamljenosti, renomirani južnokorejski autor daje još jednu filmsku lekciju o promatranju. S naizgled nepostojećom radnjom majstorski stvara cjelinu uz osjećaj istovremene potpune jasnoće i misterije. Ili po riječima selektora Subversive Film Festivala, Dragana Rubeše: “Sve se svodi na sjene, geste, jeke, poglede i aluzije. Pritom je posve nebitna prošlost koja povezuje autorove protagonistice. Kao što su nebitni i njihovi trenutačni životi. Ostaje tek autorova lekcija o promatranju koju nam on vječno ponavlja.”

Ovotjedni program se nastavlja u dokumentarnom tonu uz subotnju projekciju (21. kolovoza) filma iz programa zagrebačkog Dokukina - Usidjelice, kinesko-izraelskog ostvarenja u režiji poznatih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalia koje su se udružile kako bi istražile novi kineski fenomen i "državni problem 21. stoljeća" – neudane žene. Dugogodišnja kineska politika jednog djeteta poticala je rodocid, što je rezultiralo „manjkom“ od nekoliko desetina milijuna djevojčica, a ovu demografsku neravnotežu vlasti vide kao ozbiljnu prijetnju stabilnosti nacije, što je dovelo do pokretanja pogrdne kampanje s ciljem natjeravanja svih neudanih žena da se udaju i imaju djecu. Osobito se to odnosi na one obrazovane kako bi upravo te mlade, profinjene žene povećale stopu nataliteta i „poboljšale“ genetiku.

Ulaz na projekcije iz programa Filmske srijede i subote na Baroneu moguć sve dok se kapacitet gledališta (koji je ograničen sukladno mjerama) ne popuni. Za članove Kluba prijatelja i posjetitelje s važećom dnevnom ulaznicom ulaz je slobodan, dok se ulaznica za pojedinu projekciju može kupiti na dan prikazivanja od 20:30 sati, na ulazu Tvrđave Barone po cijeni od 20 kuna, ukoliko kapacitet nije prethodno popunjen.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti