HR
EN

Svečano otvorena najveća šibenska tvrđava: 'Ovaj grad sada ima četiri fantastično uređene utvrde'

03.06.2022.

Svečano otvorena najveća šibenska tvrđava: 'Ovaj grad sada ima četiri fantastično uređene utvrde'

Tvrđava sv. Ivana, najveća i najkompleksnija šibenska kopnena utvrda, večeras je i službeno posjetiteljima otvorila svoja vrata čime je projekt revitalizacije priveden kraju! Od njezine gradnje prošlo je 376 godina, a šest posljednjih posvećeno je temeljitoj obnovi impresivnog zdanja koje se prostire na gotovo 19 tisuća kvadratnih metara.

Svečanosti povodom završetka projekta Revitalizacija područja Tvrđave sv. Ivana prisustvovala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

- Ovaj grad sada ima nevjerojatan kompleks četiri fantastično opremljene utvrde, a sigurna sam da će se realizirati i projekt žičara koje će povezati sve tvrđave. Šibenik je postao najuspješniji grad u transformaciji i ulaganju u kulturnu baštinu. Što se tiče projekta obnove tvrđave sv. Ivana, bilo je zadovoljstvo otkrivati slojeve koji su bili zanemareni i pokazati kako se spomenik kulture može transformirati te služiti ne samo Šibenčanima, nego i posjetiteljima iz drugih gradova - istaknula je ministrica kulture.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić istaknuo je da se opredjeljenje gradske uprave za obnovu kulturno-povijesnih znamenitosti pokazalo izvrsnim pravcem. 

- Prije šest godina počela je sanacija oštećenih zidina, rekonstrukcija srušenih objekata, uređenje prema originalnom stanju te osmišljavanje znanstveno-edukativnih, kulturnih i zabavnih sadržaja. Moram priznati da 2013. godine ni sam nisam vjerovao da će tvrđave biti kompletno obnovljene. No, uz velike napore došli smo do cilja pa zahvaljujem svima koji su doprinijeli realizaciji ovog zahtjevnog projekta. Hvala Društvu Juraj Dalmatinac koje je predano radilo na povratu i revitalizaciji Tvrđave, našoj Tvrđavi kulture koja danonoćno bdije nad sve tri šibenske kopnene utvrde, izvođačima, konzervatorima, povjesničarima, arheolozima, projektantima, arhitektima i drugima koji su zajedničkim snagama radili na Tvrđavi sv. Ivana kako bi svaki detalj bio što vjerodostojniji, a posao što bolji i kvalitetniji – kazao je gradonačelnik Burić, istaknuvši da Šibenik marljivo gradi svoju budućnost na čvrstim temeljima bogate tradicije, istovremeno odgovarajući zahtjevima modernog doba.

- Nećemo stati, sljedeća faza je napraviti jedinstvenu priču i postati svjetska atrakcija. Napravit ćemo žicare kojima ćemo povezati tvrđave i stvoriti destinaciju u koju će se dolaziti 12 mjeseci u godini. To su naše ambicije – zaključio je gradonačelnik Burić.

Obnovljenom Tvrđavom sv. Ivana upravljat će Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik.

- Projekt obnove ove Tvrđave je završio, a za nas pravi posao tek počinje. U skladu s našom namjerom da ovaj prostor živi tijekom cijele godine, već radimo punom parom na tome da suvremeno uređen i opremljen Kampus, smješten unutar stoljetnih bedema, bude mjesto koje će okupljati ljude željne znanja iz cijelog svijeta. Namijenjen stvaranju, učenju, razmjeni ideja i slavljenju kreativnosti, Kampus uistinu ima potencijal Šibenik postaviti na svjetsku kartu akademske zajednice, a naša je uloga da to i ostvarimo – poručila je ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišič Bačelić.

Predsjednik društva Juraj Dalmatinac Nikola Grubić podsjetio je da je revitalizacija najveće šibenske kopnene utvrde krenula na njihovu inicijativu.

- Kao što su ovu tvrđavu gradili Šibenčani, Šibenčani su je i obnovili i hvala svima koji su sudjelovali u obnovi. Ovime zatvaramo jedno poglavlje djelovanja društva Juraj Dalmatinac i sretni zbog ispunjenih ciljeva nastavljamo dalje – kazao je Grubić. 

Spomenimo da je obnova Tvrđave sv. Ivana najveći ikad dodijeljeni projekt Gradu Šibeniku iz fondova Europske unije. Ugovor kojim je Šibenik dobio bespovratna sredstva potpisan je na ljeto 2016. godine, te je nakon obnove Tvrđave sv. Mihovila i Tvrđave Barone, nastavljena obnova gradskog fortifikacijskog sustava.

Revitalizacijom sv. Ivana obnovljene su i opremljene dvije cjeline tvrđave, sjeverni dio poznat kao „Kliješta“ i južni zvan „Zvijezda“. Edukativni kampus, opremljen interaktivnim učionicama, prezentacijskim prostorijama i spavaonicama, smješten je u „Kliještima“, a doprinijet će produljenju turističke sezone te dužem boravku posjetitelja u Šibeniku.

Značaj projekta, među ostalim, uvidjet će se kroz unaprjeđenje turističke i kulturne ponude, umrežavanje sektora kulture, obrazovanja i turizma s ciljem kreiranja sadržaja visoke dodane vrijednosti i unaprjeđenja strateškog upravljanja kulturnom baštinom te pozicioniranje Šibenika kao kulturno-turističke atrakcije u kojoj se uspješno spajaju tradicija i moderne tehnologije.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti