HR
EN

Otvorena izložba u čast Ivanu Meštroviću: 'Na Tvrđavi sv. Ivana imali smo najljepši atelje u Hrvatskoj!'

18.08.2023.

Izložba 'S ivana za Ivana – radovi rezidencije Tvrđave sv. Ivana u čast Ivanu Meštroviću' svečano je otvorena u četvrtak 17. kolovoza na Tvrđavi Barone.

Izložba je dio manifestacije Meštrovićevi dani kojom se obilježava 140. obljetnica rođenja najvećeg hrvatskog kipara. Talentirani mladi kipari i kiparice Andrija Gašparuš, Lucija Jelić, Petra Košija, Fran Marka Vlahinić, Ive Japec i Mirne Savić svojim su radovima odali počast ovom znamenitom kiparu. Oni su od početka kolovoza boravili, stvarali i podučavali kiparstvo na radionicama na Tvrđavi sv. Ivana, a njihove radove možete pogledati još do kraja petka na Tvrđavi Barone.

- Velika je stvar u dva tjedna napraviti ovako kvalitetne skulpture i čestitam kolegama koji su ih vrhunski izveli. Drago mi je što smo došli u Šibenik i zahvalio bih se svima s kojima smo surađivali. Mislim da smo na Tvrđavi sv. Ivana imali najljepši atelje u Hrvatskoj, s najljepšim pogledom. Nadam se da ćemo ovdje pustiti korijene i stvoriti tradiciju održavanja ove manifestacije – poručio je Andrija Gašparuš, voditelj projekta Meštrovićevi dani.

Projekt su zajednički realizirali Udruga KulTur, Tvrđava kulture Šibenik, Gradski muzej Drniš, Muzej grada Šibenika i Kninski muzej uz podršku Ministarstva kulture i medija, Šibensko-kninske županije i Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.

- Drago nam je što smo prepoznati kao partneri i što smo imali priliku sudjelovati u organizaciji i realizaciji jednog ovako vrijednog projekta u sklopu kojeg smo po prvi put ugostili kiparsku umjetničku rezidenciju u našem kampusu na Tvrđavi sv. Ivana. Zahvaljujemo i ostalim partnerima s kojima dijelimo zajedničke vrijednosti, a to je promicanje kulturne povijesne baštine grada Šibenika i Šibensko-kninske županije. Također želimo i dalje podražavati mlade umjetnike i njihov vrijedni rad te sudjelovati u kreiranju sadržaja koji su namijenjeni jednako lokalnom stanovništvu, djeci i odraslima, kao i svim našim posjetiteljima – kazala je Ivana Lučev iz Tvrđave kulture.

Svečano otvorenje upotpunio je nastup benda Wilhelmina Agnes & The Ermines čiji su članovi ujedno i prijatelji kipara koji su izložili svoje radove.Podsjetimo, cilj projekta Meštrovićevi dani je pokazati koliko je Meštrović i danas aktualan i relevantan, kako u svojoj domovini tako i u svijetu, te koliki je njegov utjecaj na mlade generacije hrvatskih kipara. Ideja je predstaviti mlađu generaciju suvremenih hrvatskih kipara i kroz njihov rad pokazati kako umjetnost može oblikovati, poboljšati i obogatiti život zajednice i pojedinca.

Izložba se na Tvrđavi Barone može razgledati do petka u 20 sati. Ulaz je moguć uz kupnju redovne ulaznice na Tvrđavu ili uz važeću člansku iskaznicu Kluba prijatelja.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti