HR
EN

Otvoren prvi showcase festival Ship: Na Mihovilu svirali Nu Genea, Nemanja i Porto Morto!

15.09.2023.

Kući umjetnosti Arsen službeno je otvoren SHIP, showcase festival koji se prvi put održava u Hrvatskoj i to u Šibeniku, gradu glazbe i kulture, a trodnevni dnevni konferencijski i večernji glazbeni program održava se na četiri lokacije te obuhvaća 65 panelista i više od 40 bendova iz 16 europskih zemalja! 

Festival je službeno otvorila ministrica Obuljen Koržinek.

 „Nešto o čemu smo dugo sanjali rezultiralo je ovako divnim programom već u prvoj godini održavanja. Ponosna sam na Hrvatsku glazbenu uniju i na Ured za izvoz glazbe Hrvatska, na vaše kolege i suradnike, kao i na našu suradnju. Od prvog trenutaka kad ste došli s idejom, rekli smo da nam se možete obratiti i da ćemo pronaći sredstva da pomognemo ovakav događaj. Napravili ste predivan i zanimljiv program, smatram da ovaj projekt može samo rasti. Posebno mi je drago i da ste odabrali Šibenik, grad koji je transformiran kroz 10 godina. Ponosna sam na sva postignuća Šibenika“, poručila je resorna ministrica Obuljen Koržinek.


U ime organizatora gostima u prepunoj Kući Arsen obratili su se Dražen Baljak, predsjednik Ureda za izvoz glazbe Hrvatska i Davor Drezga, Izvršni direktor SHIP festivala.

“Izuzetno smo ponosni što smo danas ovdje i s projektom na kojem radimo skoro godinu dana. Hvala Ministarstvu kulture i medija, hvala gradu Šibeniku, TZ šibensko-kninske županije i TZ Grada Šibenika, hvala Tvrđavi kulture, Azimutu, Kući umjetnosti Arsen, Tunelu i svim našim kolegama, volonterima, sponzorima. Šibenik je bio najbolji mogući izbor, jedini izbor zapravo za više od 40 bendova i 65 panelista iz 16 europskih zemalja. Ponosni smo i zahvalni!”Zbog činjenice da je upravo Šibenik domaćin festivalu, zadovoljstvo nije skrivao ni gradonačelnik Željko Burić.

 „Kada netko tko obnaša političku dužnost pozdravlja skup na kojem je u dvorani toliko mladih ljudi koji govore različitim jezicima, onda je to dobra priča. SHIP festival je zaista dobra priča, za mlade ljude i za Šibenik, koji je najstariji hrvatski grad i koji je pokazao koliko je kultura važna. Zahvaljujući mladim ljudima, kulturi, Azimutu, Kući umjetnosti Arsen i Tvrđavi kulture, u 10 godina može se napraviti čudo – iz letargije i neprepoznatljivosti Šibenik je postao grad kojeg organizatori ovakvog festivala biraju za svog domaćina“.

Nakon službenog otvorenja, koncert u Kući umjetnosti održao je bend Chui, izvodeći svoju glazbu za dokumentarno-eksperimentalni film “Berlin, simfonija velegrada” (Walter Ruttmann, 1927) kao zajednički projekt Hrvatskog filmskog saveza, Kina Tuškanac, Goethe Instituta i samog benda.

Nakon službenog otvaranja u Arsenu, na Tvrđavi sv. Mihovila nastupali su Porto Morto i Nemanja te genijalni talijanski Nu Genea Live Band.

Druge dvije festivalske lokacije su klub Azimut i Tunel.

Konferencijski dio programa održava se u Azimutu i u Kući umjetnosti Arsen u petak i subotu, a sve detalje o panelima i večernjem programu te ulaznicama pogledajte ovdje.

foto: Valerio Baranović/Filip Kovačević/SHIP

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti