HR
EN

Otvoren postupak javne nabave za uređenje šibenske tvrđave Barone

25.08.2014.

U povodu otvaranja postupka javne nabave za uređenje tvrđave Barone, danas je na samoj tvrđavi održana konferencija za novinare te su pozvani izvođači da svoje ponude dostave do 23. rujna, za kada je najavljeno otvaranje ponuda.

U povodu otvaranja postupka javne nabave za uređenje tvrđave Barone, danas je na samoj tvrđavi održana konferencija za novinare te su pozvani izvođači da svoje ponude dostave do 23. rujna, za kada je najavljeno otvaranje ponuda.

„Projekt tvrđave Barone je dio jedne šire šibenske priče, odnosno strategije razvoja Grada Šibenika. Iako Šibenik ima najveću gospodarsku zonu i jako dobre uvjete za gospodarstvenike, to očito nije dovoljno u ovim vremenima. Grad Šibenik se, stoga, uz privlačenje investitora i uz spoznaju da više vjerojatno neće imati industriju kakvu je imao, okreće onome u čemu može imati konkurentsku prednost, a to je turizam koji je temeljen na povijesnoj baštini grada Šibenika, koje ni mi sami često nismo svjesni. Šibenik ima četiri dijamanta, od kojih je jedan izbrušen, drugi, Barone, se počinje brusiti, na trećem, sv. Ivanu, počinje se raditi pristupna cesta. Četvrti je tvrđava sv. Nikole koja iziskuje najviše sredstava, a koja je nominirana za UNESCO listu svjetske kulturne baštine. Projekt tvrđave Barone je rađen u suradnji s Društvom Juraj Dalmatinca s kojom imamo izvrsnu suradnju, a takvoj se nadamo i u budućnosti“ kazao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

„Grad Šibenik je raspisao javnu nabavu za izvođenje radova na uređenju okoliša i građevinskih radova na samoj tvrđavi. Svi izvođači moraju imati dopuštenje Ministarstva kulture da se bave izvođenjem radova na zaštićenim objektima. Cilj nam je da dobijemo što bolje i kvalitetnije izvođače i sve takve pozivamo da se jave, kako bi radovi bili gotovi na vrijeme i da već iduće godine ova tvrđava bude što bolji predstavnik grada Šibenika na turističkoj karti“, kazao je Matija Bumbak, pročelnik odjela za gospodarstvo poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika

„Društvo Juraj Dalmatinac je osnovano prije tri godine s ciljem valorizacije i obnove šibenskih tvrđava. Uz odličnu suradnju s Gradom, u godinu dana napravljena je cjelokupna dokumentacija za tvrđavu Barone, Grad je aplicirao i povukao sredstva. Društvo nije stalo samo na tome; za tvrđavu svetog Ivana već je izrađeno idejno rješenje. Po prvi put su građani sudjelovali u izboru sadržaja i odlučeno je da to bude dječja tvrđava. Dokumentacija je pri samome kraju i kroz mjesec dana bit će gotov glavni i izvedbeni projekt, a napravili smo i geodetski snimak tvrđave svetoga Nikole. Sve 4 tvrđave nalaze se na području Grada Šibenika i dio su fortifikacijskoga sustava grada, a Društvo smatra da kao takve moraju biti pod jedinstvenom upravom“, kazao je predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac Nikola Grubić.

Idejno rješenje uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine na dobrobit svih građana Šibenika te stvaranje atraktivnog izletničkog lokaliteta od kojeg bi indirektnu korist imalo cijelo stanovništvo dok bi direktnu korist mogli imati lokalni poduzetnici.

Prema idejnom projektu na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi tehnologiju proširene stvarnosti (augmented reality). Zahvaljujući ovoj tehnologiji posjetitelji će putem pametnih telefona, tableta a u budućnosti i AR naočala, moći promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću.

Procijenjena vrijednost nabave (bez pdv-a) iznosi 5.047.348,00 kn. Rok za dostavu ponuda, a ujedno i vrijeme javnog otvaranja ponuda, je 23.09.2014. godine u 12:00 sati u prostorijama Grada Šibenika, Trg palih branitelja Domovinskog rata 1, Šibenik na I. katu.

Procijenjena vrijednost cijelog projekta iznosi 1.385.645,00 €, od kojih će EU projekt sufinancirati s milijun EURa, što je ujedno i najveći iznos koji se mogao odobriti, dok će preostali dio sredstava osigurati Grad Šibenik.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti