HR
EN

Osniva se ustanova za upravljanje šibenskim tvrđavama

09.12.2015.

Šibensku tvrđavu Barone, čija se rekonstrukcija bliži kraju, obišao je jutros gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima, najavivši skoro osnivanje ustanove koja će upravljati tvrđavama, a sve u cilju optimalnog održanja i razvoja kulturne infrastrukture.

„Učinkovito upravljanje i gospodarsko korištenje kulturne baštine utječe na podizanje svijesti i razumijevanje šire javnosti o njezinoj važnosti za identitet, ali i naše zajedništvo, kroz vrednovanje kulturno-povijesnog naslijeđa“, naglasio je tijekom obilaska gradonačelnik Željko Burić.

Radovi na šibenskoj tvrđavi Barone trebali bi biti gotovi do kraja prosinca, a svečano otvorenje druge revitalizirane tvrđave najavljeno je za kraj siječnja, točnije 29. siječnja na Noć muzeja 2016.g. Od radova „na terenu“ potrebno je još drvenim oblogama zatvoriti portu, odnosno pristupni ulaz na plato tvrđave, te postaviti tzv. stabilajzer na pod. Nakon toga slijedi postavljanje opreme za sadržaje na tvrđavi koja je uskladištena u Splitu do dovršetka radova.

„Učinkovito upravljanje kulturnim dobrima od javnog je interesa i ima snažan utjecaj na razvoj gospodarstva i pridonosi stvaranju simboličkih vrijednosti i njegovanju identiteta. Održivo korištenje zahtijeva dodatna financijska sredstva za zaštitu i očuvanje koja se ne mogu oslanjati samo na proračun, već traže posebnu posvećenost promociji važnosti i vrijednosti kulturnih dobara i mogućnosti njihovog uključenja u gospodarske tokove lokalne sredine.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić obrazlažući potrebu osnivanja zasebne ustanove koja će upravljati tvrđavama.

Idejno rješenje uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 1.385.645,00 €, od kojih EU projekt sufinancira s milijun EUR, što je ujedno i najveći iznos koji se na natječaju mogao odobriti, dok preostali dio sredstava osigurava Grad Šibenik.

Prema idejnom projektu na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi augmented reality tehnologiju (u slobodnom prijevodu - tehnologiju „proširene stvarnosti“) za prezentaciju „postava“. Posjetitelji će putem smart-phonea, tableta (ili AR naočala) moći promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću. Tijekom radova bedemi su sanirani i nadograđeni kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Na mjestu ruševnog objekta izgrađen je novi koji će biti podijeljen na gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor. Objekt će biti ostakljen kako bi zadržao funkciju vidikovca. Uz sami objekt, iskorišten je prirodni pad terena i sagrađen amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti