HR
EN

U subotu na Ivanu Opsada Šibenika: Rekonstrukcija odlučujuće povijesne bitke koja se odvila prije 375 godina!

10.09.2022.

Šibenski gradski stražari sa kolegama iz drugih povijesnih postrojbi na Tvrđavi sv. Ivana uprizorit će u subotu, 10. rujna, 'Opsadu Šibenika 1647.' Rekonstrukcija tog povijesnog događaja 'pada' na datum kada su, prije točno 375 godina, Šibenčani u odlučujućoj bitki porazili višestruko nadmoćnije osmanlijske osvajače.

Prije točno 375 godina na Tvrđavi sv. Ivana odvila se odlučujuća bitka u kojoj su Šibenčani višestruko nadmoćnije osmanlijske osvajače, predvođene Husein pašom Tekelijom,  nakon jednomjesečne opsade teško porazili.

U spomen na taj slavni povijesni događaj zbog kojeg su tvrđave sv. Ivana i Barone izgrađene u samo dva mjeseca, u subotu  10. rujna na Tvrđavi sv. Ivana,  Šibenska gradska straža uprizorit će 'Opsadu Šibenika 1647.', rekonstrukciju povijesne bitke za Šibenik.  Pomoći će im kolege iz hrvatskih povijesnih postrojbi, kao i oni iz Bosne i Hercegovine. Za podsjetiti je da je moćnu šibensku obranu vodio barun Christoph Martin von Degenfeld, po kojem Tvrđava Barone i nosi ime.

Program počinje u subotu, 10. rujna, u 17.30 sati na Poljani gdje će se povijesne postrojbe najprije postrojiti pa će, nakon mačevanja,  proći starom gradskom jezgrom i rivom da bi na Tvrđavu sv. Ivana stigle u 19.15 sati.

Na najvećoj i najvišoj šibenskoj kopnenoj utvrdi građanima će se potom predstaviti viteške skupine,  a slijedi prijava šibenskom knezu.

U 20.15 sati,  plesna skupina Kontea izvest će srednjovjekovne plesove, a onda će, s početkom u 20.45 sati vatreni show prirediti Koprivnički mušketiri i haramije. U 21.15 sati na redu je uprizorenje ključne bitke i obrane Šibenika u Kandijskom ratu 1647. godine. Nakon borbe, za glazbeni dio programa na pozornici sv. Ivana pobrinut će se šibenski bend Teke Yeke.

U programu,  uz Šibensku gradsku stražu,  sudjeluju još Kliški uskoci, Vitezovi Vranski, Vitezovi kralja Zvonimira, Plesna skupina Kontea, Požeška građanska straža, Koprivnički mušketiri i haramije, Lička pukovnija, Vitezovi hercega Stjepana Kosače i Jajački vitezovi. Ukupno je to više od 70 sudionika povijesnih postrojbi.

Ulaz na Tvrđavu sv. Ivana,  10. rujna,  za Šibenčane i goste bit će slobodan od 18 sati. Zvijezda, odnosno južni dio Tvrđave bit će otvoren do 22 sata, dok će sjeverni dio, takozvana kliješta,  na kojemu će se i odvijati čitav program, biti otvorena do 24 sata. Parking kod Tvrđave Barone bit će otvoren, dok prolaz vozilima prema Tvrđavi sv. Ivana neće biti moguć.

'Opsadu Šibenika 1647.' organiziraju Turistička zajednica grada Šibenika i Šibenska gradska straža uz potporu Grada Šibenika i Tvrđave kulture Šibenik.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti