HR
EN

Opera Nikola Šubić Zrinjski zatvara sezonu na Tvrđavi sv. Mihovila

21.09.2016.

Nakon serije rasprodanih večernjih događanja, pozornica Tvrđave sv. Mihovila zatvara sezonu gostovanjem Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba koje će izvesti operu Ivana pl. Zajca Nikola Šubić Zrinjski, u srijedu 28. rujna s početkom u 20 sati.

Praizvedba opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca, osnivača i organizatora zagrebačkoga opernog kazališta, održana 1876. godine, bila je višestruko važan kulturološki događaj. Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskoga junaka Nikole Šubića Zrinskog i njegovu junačku pogibiju, djelo je već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh, zadržavši do danas počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni. Veliku popularnost djelo može zahvaliti portretiranju stvarnoga junaka iz hrvatske prošlosti, koji je u teškim uvjetima turske najezde spasio Slavoniju od potpuna porobljavanja. Iako nije uspio spriječiti Turke u osvajanju nekih gradova, Zrinski je hrabro poginuo braneći Siget. Osim izrazito domoljubna ozračja koje prevladava u operi, bitna karakteristika Zajčeva rukopisa vidljiva je i u diferenciranu prikazu dvaju suprotnih svjetova, od kojih svaki nosi svoja obilježja. Pomno profilirajući likove junaka Zrinskoga i sultana Sulejmana prema povijesnim činjenicama, Zajc je kao antipode stvorio i značajne ženske likove hrvatske operne literature, Evu i Jelenu, namijenivši im vrlo važnu dramaturšku i glazbenu zadaću.

„Ove godine Šibenčani slave 950 godina od prvoga pisanog spomena grada Šibenika. Istodobno, obilježava se i 450 godina od herojske pogibije Nikole Šubića Zrinskoga. Stoga nam je velika čast što te dvije značajne hrvatske obljetnice možemo povezati u izvedbi opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca na šibenskoj tvrđavi koja nosi ime zaštitnika  grada - svetog Mihovila! „ izjavio je dr. sc. Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog vijeća grada Šibenika i Organizacijskoga odbora za proslavu  950. obljetnice od prvoga pisanog spomena grada Šibenika

Tvrđava svetog Mihovila danas je brand Šibenika i simbol kulturne i turističke transformacije grada. Obnovljena sredstvima Europske unije, od svojega je otvorenja u lipnju 2014., postala kulturno-povijesnom atrakcijom i platformom za razvijanje kulturnih inovacija o čemu samo dijelom svjedoče i dvije prestižne nacionalne nagrade. Nakon što je zasjala u novomu ruhu i s jedinstvenim sadržajem – amfiteatralnom pozornicom na otvorenom, Tvrđava sv. Mihovila u tri je sezone postala kulturno središte regije i vodeći koncertni prostor Dalmacije s više od  350 tisuća posjeta i  više od 60 večernjih događanja. Među bedemima iza kojih je nekoć rođen srednjovjekovni grad, danas se stvaraju neke nove vrijednosti i neki novi,  jedinstveni doživljaji.

Uz Gotovčeva Eru s onoga svijeta, koji je u ovoj obljetničkoj godini također izveden na pozornici Tvrđave sv. Mihovila opera Nikola Šubić Zrinjski  neprijeporno je najizvođenije djelo naše glazbene scene i simbol pripadnosti hrvatskoj kulturi.

Ulaznice su u prodaji na blagajnama tvrđava Barone i sv. Mihovil, u City Pointu šibenskih Tvrđava (recepcija Raspršenog hotela), te online u sustavima eventim.hr i croatia-tickets.com po cijeni od 100 kuna. Tijekom izvedbe održat će se dvije stanke.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti