HR
EN

Omiljeno ljetno kino na Baroneu ove godine donosi duplo više filmova!

21.06.2021.

Filmske večeri na šibenskoj Tvrđavi Barone nastavljaju se i ovoga ljeta, šestu godinu zaredom. Popularni program Tvrđave kulture Srijedom po svijetu u novu godinu održavanja ulazi uz značajnu promjenu u obliku sadržajnog proširenja te time i posljedično većeg broja projekcija. Naime, po prvi puta ove godine, program će se osim regularne srijede održavati i subotom zbog čega će ovoga ljeta program prigodno nositi naziv Filmske srijede i subote na Baroneu.

Šibensko filmsko ljeto na vrhu grada obilježit će projekcije dvadesetak pažljivo probranih naslova domaće, europske i svjetske nezavisne produkcije od kojih je većina imala hrvatske premijere unutar glavnih igranih i dokumentarnih konkurencija naših najznačajnijih festivala s kojima Tvrđava kulture već godinama programski surađuje poput Zagreb, Motovun i Subversive Film Festivala, Festivala mediteranskog filma Split, ali i kina poput zagrebačkog Dokukina KIC, Kino Europa online te putujućim Kinom Mediteran.
 
Kako bi ostali vjerni dosadašnjem konceptu prikazivanja recentnih filmskih ostvarenja s kojim lokalna filmofilska publika svake godine dobije presjek najvažnijih nezavisnih naslova, srijedom će program i dalje imati fokus na svježim filmskih naslovima, dok će se subotom prikazivati nešto stariji, ali jednako značajni naslovi, uz poseban naglasak na matinejama – filmovima za djecu – kako klasičnim domaćim ostvarenjima, tako i onima recentnije svjetske produkcije.

U filmskim projekcijama na otvorenom u posebnom ambijentu ljetne pozornice Tvrđave Barone, šibenska publika uživat će, kao i proteklih godina, sve do kraja kolovoza, odnosno sredine rujna, ovisno o vremenskim prilikama, i s uobičajenim početkom u 21:30 sati.

 

PROGRAM ZAPOČINJE 23. LIPNJA

Program počinje ove srijede, 23. lipnja s nagrađivanim dokumentarcem WHITE RIOT britanske redateljice Rubike Shah, nezaobilaznim vodičem po glazbenom aktivizmu koji nas vraća u vrijeme krajem ’70-ih, u doba kada su punk, reggae i ska glazbenici ustajali protiv rasizma, fašizma i neonacizma. Porast fašističkih i ksenofobnih tendencija uzrokovan političkim uzletom Nacionalne fronte podijelio je tada Ujedinjeno Kraljevstvo i dobio odgovor u formiranju Rock Against Racism (RAR) inicijative, sastavljene od progresivnih glazbenika koji svoje gaže pretvaraju u žarišta otpora. Na platnu Tvrđave Barone film se prikazuje u suradnji s Dokukino KICHRVATSKI KANDIDAT ZA OSCARA

Recentni program nastavlja se u srijedu, 30. lipnja, sa šibenskom premijerom filma Pirovčanina Dalibora Barića, SLUČAJNA RASKOŠ VODENOG REBUSA. Ovaj enigmatični i kompleksni dugometražni animirani film jedan je od najvećih uspjeha recentne domaće animirane produkcije. Nakon premijere na prestižnom Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, ovo je ostvarenje krenulo na bogatu festivalsku turneju, a najveće priznanje uslijedilo je kada ga je početkom 2021. Američka akademija, zajedno s još svega 26 naslova, uvrstila u uži izbor za nominaciju za Oscara.
 
Dalibor Barić, Pirovčanin rođen u Šibeniku, koji danas živi na zagrebačkoj adresi, poznat je po nizu kratkih animiranih i eksperimentalnih filmova, a kao autor spotova surađivao je s glazbenicima poput Ante Perkovića te glazbenim sastavima Pips, Chips & Videoclips, Kensington Lima i dr. Projekcija će biti popraćena gostovanjem redatelja uz razgovor poslije filma.


GOSTOVANJE LANE BARIĆ

Jedan od filmova koji je markirao domaću kinematografiju u protekloj godini, TEREZA37 Danila Šerbedžije, na programu je u srijedu, 7. srpnja. Ovo ostvarenje o ženi koja, u potrazi za slobodom i zadovoljstvom, preispituje vlastiti život i brak našlo se na ljestvicama najboljih lanjskih ostvarenja iz Hrvatske i šire regije. Film je trijumfirao na lanjskom Pulskom filmskom festivalu gdje je osvojio šest Zlatnih arena, uključujući i one za najbolji film i režiju. Naslovnu ulogu u ovoj “studiji južnjačkog patrijarhata” (Jurica Pavičić) tumači Lana Barić, ujedno i autorica scenarija, koja će film osobno predstaviti šibenskoj publici.
 
Iz ovogodišnjeg programa Festivala mediteranskog filma Split u srijedu, 28. srpnja, očekuje nas šibenska premijera nagrađivanog filma NOĆ KRALJEVA redatelja Philippea Lacôtea iz male zapadnoafričke države, Obale Bjelokosti, koja je s ovim ostvarenjem dobila festivalskog art filmaša ravnopravnog ostalim akterima "world cinema" scene Cannesa i Venecije. Ova dinamična i vizualno impresivna drama, smještena u zatvoru usred šume kojim upravljaju sami zatvorenici, premijerno je prikazana na Toronto Film Festivalu, a inspirirana je redateljevim sjećanjem na notorni zatvor La Maca u kojem je kao dijete posjećivao svoju majku, političku zatvorenicu.

 

SUBOTE NA BARONEU


Nekoliko filmova za djecu razveselit će najmlađu publiku: dirljiva animirana priča o odrastanju nominirana za Oscara MOJ ŽIVOT KAO TIKVICA Claudea Barrasa (subota, 26. lipnja), uzbudljivo animirano ostvarenje GORDON I PADDY Linde Hambäck koje detektivsku radnju smješta u šumski svijet (subota, 3. srpnja) te dva domaća igrana klasika, TAJNA STAROG TAVANA Vladimira Tadeja (subota, 10. srpnja) o dvojici dječaka koji se radi jednog neobičnog stroja nađu u uzbudljivoj i opasnoj avanturi, i VLAK U SNIJEGU Mate Relje (subota, 24. srpnja), univerzalna priča o zajedništvu snimljena prema antologijskom romanu Mate Lovraka i uz glazbu Arsena Dedića.
 
U subotu, 17. srpnja, očekuje nas projekcija filma IZBAČENI poznatog švedskog novinara i redatelja Fredrika Gerttena koja će biti popraćena razgovorom poslije filma u suradnji s Društvom arhitekata Šibenik (DAŠ). Švedski redatelj koji se ni inače ne libi od sukoba sa svjetskim megakompanijama (poput proizvođača banana Dole u Bananas!*) sada prati Leilani Farhu, tadašnju posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje, u njezinoj istrazi mutnog svijeta nekretninskih investitora i špekulanata. Zajedno obilaze cijeli svijet, od Velike Britanije, Švedske i Španjolske, do Čilea i Južne Koreje, pokušavajući odgonetnuti zašto gradovi na tako različitim lokacijama imaju gotovo isti problem sa stanovanjem te zašto si više ne možemo priuštiti život u vlastitim gradovima.

Nakon što nas film uvede u problem globalne dimenzije stambene krize, o problemu stanovanja na lokalnoj razini će razgovarati Tea Truta iz Društva arhitekata Split (DAS), Mate Rupić (Krajobrazovanje) i Tamara Bjažić Klarin, članica Društva arhitekata Šibenik (DAŠ) s Instituta za povijest umjetnosti. Film donosimo u suradnji s Restart Labelom i Dokukinom KIC.

 
Srpanjski off program svoje finale imat će u subotu, 31. srpnja uz projekciju palestinskog filma IZVJEŠTAJI O SARI I SALEEMU iz repertoara FMFS-a odnosno Kino Mediterana. Dobitnik nagrade publike na prestižnom Rotterdam Film Festivalu redatelja Muayada Alayana donosi priču o zabranjenoj ljubavi Palestinca i Izraelke koji, iako svjetovima odvojeni, započinju tajnu vezu čije bi otkrivanje moglo razoriti njihove obitelji. Zapleteni u mrežu prijevare uslijed ekstremnog socio-političkog pritiska, Sara i Saleem bivaju uhvaćeni u mašineriju sustava koju ni istina više ne može zaustaviti.


NAJAVA ZA KOLOVOZ

U filmskom kolovozu na Baroneu očekuju nas brojna nagrađivana ostvarenja poput višestruko nagrađivanog filma OTAC Srdana Golubovića u kojem je impresivnu glumačku interpretaciju ostvario Goran Bogdan, nominiran za nagradu Europske filmske akademije (EFA) u kategoriji najboljeg europskog glumca, čime je postao prvi hrvatski glumac nominiran za tu prestižnu nagradu. Film donosimo u suradnji s Zagreb Film Festivalom.
 
Kolovoz će obilježiti i nastavak suradnje sa Subversive Film Festivalom uz dva iznimna ostvarenja iz ovogodišnje igrane i dokumentarne konkurencije – južnokorejskim ŽENA KOJA JE BJEŽALA redatelja Honga Sang-sooa, te novim filmom slavnog austrijsko-francuskog predstavnika dokumentarističko-političkog žanra Huberta Saupera EPICENTAR, koji, zamaskiran kao privilegirani turist, donosi priču o postkolonijalnoj, utopijskoj Kubi.

(Jelena Svirčić, koordinatorica programa Filmske srijede i subote na Baroneu)


KAKO DO ULAZNICA?

Ulaz na Filmske srijede i subote na Baroneu slobodan je za članove Kluba prijatelja i posjetitelje s važećom dnevnom ulaznicom.
Ulaznica za pojedinu projekciju također se može kupiti na dan prikazivanja od 20:30 sati, na ulazu Tvrđave Barone po cijeni od 20 kuna.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti