HR
EN

Održan prvi sastanak fokus grupe za izradu nove turističke rute u sklopu projekta FORTITUDE

29.10.2020.

U gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u četvrtak, 29. listopada, održan je prvi sastanak fokus grupe za izradu nove turističke rute koja će tematizirati fortifikacijsku baštinu grada. Dio je to aktivnosti u sklopu projekta FORTITUDE – Historic Fortresses Intensifying Cross-Border Tourism Development kojeg provodi Tvrđava kulture zajedno s još četiri partnera iz Crne Gore (Herceg Novi i Bar), Bosne i Hercegovine (Banja Luka) i Hrvatske (Karlovac).

Uvodnu riječ o projektu, aktivnostima i očekivanim rezultatima održala je voditeljica projekta Đurđa Vrljević Šarić iz Tvrđave kulture. Istaknula je i glavni cilj projekta - jačanje i diversificiranje kulturno – turističke ponude u prekograničnom području kao i razvoj što kvalitetnijeg i održivijeg upravljanja kulturnim dobrima.

Prvi je ovo sastanak fokus grupe, od ukupno tri planirana, u kojoj sudjeluju Udruga turističkih vodiča Mihovil i turističke agencije s područja grada, a s kojima će Tvrđava kulture surađivati na kreiranju nove turističke rute. Također, predstavljeni su rezultati istraživanja provedenog među članovima Udruge i turističkim agencijama. Oni su da dionici turističkog sektora pokazuju interes za kreiranje i razvoj rute s naglaskom na fortifikacijsku baštinu koje u Šibeniku ne manjka.

Potvrdio je to i Josip Pavić, povjesničar Tvrđave kulture, predstavljajući objekte fortifikacijske baštine Šibenika i naglasio one atraktivne, javnosti manje poznate, a svakako vrijedne uvrštavanja u novu turističku rutu grada. Primjerice, ostatci kopnenog i morskog gradskog bedema, nekoliko lokaliteta u staroj gradskoj jezgri kraj kojih svi često prolaze nesvjesni njihove važnosti i značaja za kulturno nasljeđe grada.

Uz razvoj nove turističke rute na kojoj će se nastaviti aktivno raditi, projekt FORTITUDE donosi niz drugih sadržaja - nova prostorna rješenja i sadržaje u unutrašnjosti Tvrđave sv. Mihovila što uključuje stalni postav koji tematizira fortifikacijsku baštinu grada te multimedijalni interaktivni postav posvećen gradnji pozornice i glazbenoj baštini grada; preuređenje informativnog centra šibenskih tvrđava u staroj gradskoj jezgri, City Point; organizaciju manifestacije pod radnim nazivom „Noć tvrđava“ koja ima za cilj umrežiti tvrđave u prekograničnom području čime se posjetiteljima promovira njihov značaj za razvoj kulturnog turizma u programskom području.

Podsjetimo, projekt FORTITUDE (Historic Fortresses Intensyfing Cross-Border Tourism Development) započeo je 1. ožujka 2020. i trajat će do 28. veljače 2022. godine. Nositelj projekta je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s partnerima Grad Karlovac, Opština Herceg Novi, Opština Bar i Grad Banja Luka, a ukupna vrijednost iznosi 1 618 438.72 eura, od čega je 85% sufinancirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia - Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti