HR
EN

Obnovljen spomenički detalj koji su glasanjem odabrali članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava

23.09.2016.

Gotički portal iz 15. stoljeća u ulici Jurja Barakovića ovih je dana zasjao u punom sjaju zahvaljujući Klubu prijatelja šibenskih tvrđava. Podsjetimo, u sklopu projekta „Naša baština, naša inspiracija“ koji provodi Tvrđava kulture Šibenik ovaj detalj su u srpnju ove godine odabrali članovi KP šibenskih tvrđava anketnim glasovanjem - te na taj način odlučili kako će biti usmjeren novac od njihovih članarina. Spomenički detalj, u čiju je obnovu uloženo 50.000 kuna, osvojio je preko 60% glasova članova Kluba koji su ispunili anketu. Preostala dva predložena detalja za obnovu bila su gotički ugaoni stup također iz 15. stoljeća na križanju Zagrebačke i Ulice kraljice Jelene te barokni portal s drvenim vratnicama i metalnom rešetkom iz 18. stoljeća u Vodičkoj ulici osvojili 25. 

„Obnova ovog gotičkog portala izvedena je u okviru donatorskog programa STANADI kojeg koordinira šibenski Konzervatorski odjel od 1998. godine. Ovo je 39. realizirani projekt programa STANADI koji je usmjeren obnovi arhitektonskih detalja i elemenata u povijesnoj jezgri Šibenika. Restaurirani gotički portal u ulici Jurja Barakovića 1 predstavlja jedan od najvrsnijih gotičkih vrata u Šibeniku, a po svojoj kompoziciji figura jedinstven je u Šibeniku i skoro unikatan na širem prostoru Dalmacije. Figure ratnika u pokretu predstavljaju posebno skulptorsko umijeće po kojem portal već pripada renesansnom kulturnom kontekstu pa se cjelokupni portal može datirati u 2. polovicu 15. stoljeća.“ izjavio je povodom obnove konzervator Ivo Šprljan.

Gotički portal obnovio je restaurator Božo Petretić, a svakako se moramo zahvaliti i uredništvu Šibenskog portala koji nam je za program restauracije ustupio električnu energiju.

Javna ustanova u kulturi 'Tvrđava kulture Šibenik', osim upravljanja šibenskim tvrđavama, želi i na druge načine doprinijeti kulturnoj baštini grada Šibenika. Projekt kojim se posebno ponosimo, Klub prijatelja šibenskih tvrđava, u punom je zamahu i broji oko 4.000 ljubitelja šibenskog spomeničkog i kulturnog naslijeđa.

Za građane Šibenika i članove Kluba prijatelja šibenskih tvrđava u sezoni 2016. organizirali smo niz kulturnih događanja. Tijekom lipnja, srpnja i kolovoza se na tvrđavi Barone održavao filmski festival „Srijedom po svijetu“, a tu su bila i predstavljanja knjiga: autorice Ingrid Divković (trenutno najprodavanijeg hrvatskog autora), kao i reprint prve zbirke pjesama Arsena Dedića. Na međunarodni dan prijateljstva održali smo i Retro plesnjak uz gostovanje sastava Repasaage. Sva ova događanja bila su besplatna za članove Kluba prijatelja šibenskih tvrđava koji je i osnovan s namjerom kako bi se građane potaklo na veću konzumaciju kulturnih sadržaja. Pridodajmo tome i besplatna događanja za članove Kluba na Tvrđavi sv. Mihovila - umjetnički program ispod tribina Stranu B, te izložbe, dolazimo do brojke od preko 20 programa besplatnih za članove Kluba prijatelja.

Usmjerenjem članarina KP - kojima su građani Šibenika i Republike Hrvatske podržali naš rad - u obnovu kulturnih i arhitektonskih detalja gradske jezgre želimo svake godine poticati svjesnost građana na bogatu povijesnu baštinu našeg grada.

Upravo ovakva sinergija baštine i zajednice koju provodi Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik tema je ovogodišnjih Dana europske baštine, koji se obilježavaju diljem Hrvatske od 20. do 26. rujna, a ističu važnost sinergije između naslijeđa i samih sudionika te njihov doprinos u oblikovanju zajedničke budućnosti.

Tom prigodom Tvrđava Barone u petak 23. rujna s početkom u 19 sati ugostiti će predavanje „Fortifikacije šibenskog distrikta u obrani od Osmanlija“ koje će održati dr. sc. Ivo Glavaš. Ovaj program u sklopu manifestacije Dani europske baštine 2016. zajednički organiziraju Konzervatorski odjel u Šibeniku i Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik. 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti