HR
EN

Obilježavanje Dana grada na šibenskim tvrđavama

23.09.2020.

Šibenske tvrđave sv. Mihovila i Barone i ove godine pripremaju prigodni program obilježavanja Dana grada, koji će se odvijati posljednjeg tjedna u rujnu. Na rasporedu je obilazak Tvrđave sv. Mihovila uz predstavljanje rezultata recentnih arheoloških istraživanja lokaliteta, dok će na Baroneu koncert održati grupa Bloom, a najmlađi posjetitelji uživati na edukativnoj radionici. 

U nedjelju, 27. rujna, s početkom u 10 sati na Tvrđavi Barone bit će organizirana edukativna radionica za djecu, pod nazivom "Eko-čuvari tvrđava". Kroz sudjelovanje na radionici djeca uče kako aktivno sudjelovati u smanjivanju otpada kroz princip smanji –  prenamijeni – recikliraj, čime brane tvrđavu i svoju okolinu od lošeg utjecaja otpada na okoliš i čuvaju ih za buduće generacije. Radionica je osmišljena u sklopu projekta ŠibenikZero Waste City u suradnji s Udrugom Argonauta, a namijenjena je uzrastu od 7 godina naviše. Broj sudionika je ograničen, a zainteresirani za radionice prijave mogu slati na mail adresu Kluba prijatelja (klub.prijatelja@tvrdjava-kulture.hr) ili pozivom na broj + 385 (0)91 619 65 34 (od ponedjeljka do subote u vremenu od 8 do 16 sati).  

U utorak, 29. rujna, kada Šibenik slavi svog nebeskog zaštitnika Sv. Mihovila i obilježava Dan grada, ulaz na tvrđave sv. Mihovila i Barone biti će slobodan svim posjetiteljima (u regularnom radnom vremenu od 9 do 17 sati).

Kako bi posjetiteljima približili rezultate arheoloških i povijesnih istraživanja tvrđava u posljednje tri godine, na Tvrđavi sv. Mihovila sprema se lagana i lagodna jutarnja šetnja – stručni obilazak "Nova istraživanja Tvrđave sv. Mihovila (2017.-20.)", kroz koji će pričljivi povjesničar Josip Pavić iz Tvrđave kulture predstaviti najzanimljivija otkrića i pronalaske. Obilazak započinje u 10 sati s Info pulta tvrđave gdje se očekuje okupljanje zainteresiranih. 

Nakon upijanja novih saznanja posjetitelji se mogu opustiti na Tvrđavi Barone gdje od 11 sati nastupa šibenskoj publici dobro poznat sastav Bloom predvođen vokalom Nataše Plazibat. 

Navedeni programi ujedno su i dio ovogodišnjeg programa manifestacije Dani europske baštine u Hrvatskoj koju organizira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Manifestacija pod zajedničkom temom „Baština i obrazovanje – učenje za život“ objedinjuje široku lepezu online sadržaja i raznovrsnih događanja na lokacijama diljem Hrvatske, čijem se popisu pridružuju i šibenske tvrđave. Cilj manifestacije je multimedijalnim pristupom raznovrsnim sadržajima na kreativan i pristupačan način približiti kulturnu baštinu publici na što zanimljiviji i pristupačniji način te naglasiti važnost konstantne interakcije baštine s pojedincem, na čemu Tvrđava kulture kontinuirano radi.

Iz Tvrđave kulture naglašavaju kako će se svi programi održati u skladu sa propisanim preporukama i poštivajući mjere opreza. 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti