HR
EN

Novo priznanje Europske komisije - šibenski projekt kao primjer dobre prakse

11.01.2022.

Europska komisija je krajem 2021. objavila novi interaktivni vodič The CulturEU Funding Guide - EU Funding Opportunities for the Cultural and Creative Sectors 2021-2027 u kojem su prikazane sve mogućnosti financiranja dostupne na razini EU-a za kulturne i kreativne sektore u narednom periodu.

Interaktivni vodič na jednom mjestu pruža informacije o ukupno 75 mogućnosti financiranja iz 21 programa EU-a, od programa Kreativna Europa i Obzor Europa do strukturnih fondova i fonda InvestEU. U tom interaktivnom alatu svi europski dionici kulturnih i kreativnih sektora bit će u samo nekoliko „klikova“ usmjereni na najprikladniju financijsku potporu EU-a koja im je dostupna. Predstavljanje tih mogućnosti dopunjeno je inspirativnim iskustvima i primjerima najbolje prakse.

ŠIBENSKI PROJEKT KAO PRIMJER DOBRE PRAKSE

Upravo je projekt Fortress ReInvented - Inovativni pristup i digitalni sadržaji na povijesnim tvrđavama, čiji je nositelj Muzej grada Šibenika, u vodiču je istaknut kao primjer dobre prakse kako uspješno iskoristiti europska sredstava za implementaciju inovativnih tehnika i sadržaja u prezentiranju kulturne baštine široj javnosti. 

Sredstvima iz projekta su se na Tvrđavi sv. Mihovila dvije podzemne cisterne za vodu, datirane iz 15. stoljeća, transformirale u vremenske kapsule i oživile legendu o nastanku grada te burnu povijest tvrđave putem 3D video mapping tehnike projiciranja.

Osim toga, tvrđava je dobila i multimedijalne vodiče - tablete sa digitalnim i audio sadržajima koji se pokreću  samostalno u trenutku prolaska pored unaprijed postavljenih točaka važnih za povijesni razvoj najstarije šibenske tvrđave, a putem Fortress Reality Window zaslona osjetljivog na dodir (touchscreen) se live streamom povezala s ostalim partnerskim tvrđavama u Klisu, Kanli Kuli u Herceg Novom i Vranduk kuli u Zenici.

KAKO DO SREDSTAVA?

Vodič je izrađen s ciljem pomoći u snalaženju u brojnim financijskim alatima EU-a, razumijevanju mogućnosti koje im stoje na raspolaganju i u konačnici, lakšem pristupu tim sredstvima. Zainteresirani dionici kulturnog sektora, a i ostali zainteresirani pretragu mogućnosti financiranja mogu prilagoditi na temelju svojih potreba, pojedinog sektora ili vrste organizacije koju predstavljaju, u čemu im može pomoći i ispunjavanje ankete na linku: 

https://ec.europa.eu/culture/funding/cultureu-funding-guide/discover-funding-opportunities-for-the-cultural-and-creative-sectors

CIJELI VODIČ MOŽETE POGLEDATI OVDJE.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti