HR
EN

Novi Sorrentinov film na velikom platnu Tvrđave Barone!

09.07.2019.

Filmski program Srijedom po svijetu nastavlja se projekcijom filma Loro, talijanskog filmskog majstora Paola Sorrentina. Na filmsko platno Tvrđave Barone stiže 10. srpnja, s repertoara prošlogodišnjeg Zagreb Film Festivala, a predstavit će ga filmski kritičari Marko Njegić i Jelena Pašić.

Svakako jedan od najzanimljivijih redatelja današnjice, Paolo Sorrentino, na velika platna vratio se iznimnim ostvarenjem o jednom od najživopisnijih likova u novijoj povijesti Italije, a kako film još uvijek nije bio u domaćoj redovitoj kino distribuciji, šibenska ga publika ima jedinstvenu priliku pogledati upravo ove srijede na vrhu grada s početkom u 21:30 sati.

Nakon što se okušao i u televizijskom formatu režirajući HBO-ovu seriju Mladi papa (The Young Pope, 2016.), redatelj koji stoji iza Oscarom ovjenčanog filma Velika ljepota (La grande belezza, 2013.) u svojoj prepoznatljivo raskošnoj i magnetičnoj vizualnoj maniri tematizira talijansku kriminalnu svitu okupljenu oko medijskog mogula i bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

U dvoipolsatnom vibrantnom filmskom spektaklu, ispunjenom prizorima ekstravagantnih zabava po kojima je kontroverzni talijanski tajkun postao poznat, Sorrentino uprizoruje svu dekadentnost Berlusconijeva carstva izgrađenog na skandalu i korupciji. U ulozi talijanskog moćnika briljira Toni Servillo, kojeg poznajemo i kao rimskog novinara i playboyja Jepa Gambardella iz Velike ljepote. Servillovo lice i geste portretiraju Berlusconija sa zapanjujućom preciznošću, potenciranom do razine karikaturalnosti, a zanimljivo je da se ovaj redateljsko-glumački dvojac spojio još 2008. u filmu Il divo, koji također prati jednog od Berlusconijevih prethodnika na poziciji premijera, podjednako korumpiranog Giulija Andreottija čiji je kriminalni milje omogućio Berlusconijevo političko uzdizanje.

Balansirajući na granici između pomaknuto zabavne i ritmične satire te uznemirujuće, gotovo nadrealne groteske, Loro svoju kritičku oštricu ponire duboko u vladajuće strukture talijanske države. U nizu vizualno ispoliranih kadrova, Sorrentino razotkriva svu surovost društvene i političke moći utemeljene na krajnje opasnoj karizmi i beskrupuloznoj manipulaciji.

Kao dosada, ulaz je slobodan članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom dnevnom ulaznicom za Tvrđavu Barone.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti