HR
EN

Na Tvrđavi sv. Mihovila predstavljen idejni projekt revitalizacije Dvostrukog bedema u Docu

23.11.2023.

Na Tvrđavi sv. Mihovila danas je predstavljen idejni projekt revitalizacije Dvostrukog bedema u Docu, takozvanog Puta spasa, kao i rezultati istražnih radova provedenih u sklopu projekta. U nazočnosti gradonačelnika Željka Burića i ravnateljice Javne ustanove Tvrđava kulture Gorane Barišić Bačelić, projekt je predstavio njegov autor arhitekt Davor Popović.

Popović je istaknuo kako je idejnim projektom neznatnim intervencijama dorađeno idejno rješenje predstavljeno javnosti u siječnju 2022. godine.

„Pristup koji smo odabrali, i na kojem smo inzistirali, pri obnovi ovog kulturnog dobra je da se što više prilagodimo samom spomeniku uz unošenje novih materijala i funkcija. Kako je Put spasa povijesni dio tvrđave sv. Mihovila i fortifikacijskog sustava Šibenika, projektom će se omogućiti vertikalni pristup tvrđavi. Na taj način Dvostruki bedem, 600 godina od gradnje, postat će ulica, odnosno najkraći pješački put od obale prema Građi, Varošu i tvrđavi. Pri tomu, radi lakšeg savladavanja surove konfiguracije terena, koristilo bi se nekoliko plutajućih drvenih stubišta, terasa i eskalatora. Interpolacija suvremenih vertikalnih komunikacija išla bi paralelno s arheološkom revalorizacijom postojećih uklesanih stuba i podnica dvostrukog bedema, a na vrhu, ispred platoa tvrđave, predviđen je javni prostor kamena agora“ pojasnio je Popović. Naglasio je kako takav način korištenja Dvostrukog bedema dovodi do revitalizacije susjednih ulica i uličica, a manje površine koje se ovim rješenjem predviđaju unutar dvostrukog bedema mogu se po potrebi koristiti za različite kulturne ili edukacijske aktivnosti.

Gorana Barišić Bačelić kazala je kako je jedan od glavnih ciljeva ustanove kojom rukovodi upravo istraživanje i prikupljanje dokumentacije o šibenskim tvrđavama, ali i o svoj fortifikacijskoj baštini šibenske okolice.

„Dvostruki bedem jedinstveni je spomenik na našem području i kao takav zaslužuje poseban pristup. Zbog toga su i provedena sva nužna arheološka istraživanja na samom lokalitetu i mi danas, povijesno i arheološki, imamo potpuno istraženi spomenik“, poručila je ravnateljica JU Tvrđava kulture Šibenik.

Gradonačelnik Željko Burić zahvalio se svima koji su sudjelovali u dosadašnjim projektnima aktivnostima, a posebno djelatnicima Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

„S istom upornošću nastavljamo i dalje raditi na realizaciji ovog projekta. Nakon idejnog projekta slijedi lokacijska dozvola, a vjerujem kako će revitalizacija Dvostrukog bedema značiti ne samo obnovu jednog kulturnog dobra već povezivanje i revitalizaciju čitave stare gradske jezgre“, poručio je gradonačelnik.

U Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ izložene su vizualizacije projekta te ih građani mogu pogledati, a dostupne su i LINKU.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti

Dragi posjetitelji,

u petak 14.lipnja Tvrđava sv. Mihovila otvorena je do 19 sati.
Hvala na razumijevanju!

-----

Dear visitors,

on Friday, June 14th, St. Michael's Fortress will be open until 7 PM.
Thank you for your understanding!