HR
EN

Na Tvrđavi Barone trilateralni sastanak predsjednika Hrvatske, Slovenije i Austrije

04.09.2019.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor i savezni predsjednik Republike Austrije dr. Alexander Van der Bellen na Tvrđavi Barone održali su redoviti godišnji trilateralni sastanak.

„Iznimno mi je zadovoljstvo što sam bila domaćinom šestog po redu trilateralnog sastanka između Hrvatske, Austrije i Slovenije i to upravo u našem divnom kraljevskom gradu Šibeniku“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović u izjavi nakon sastanka. Sastanak je dodatna potvrda vrlo dobrih odnosa triju država i dokaz, kako bez obzira na određena otvorena bilateralna pitanja i dalje odlično surađujemo, istaknula je te dodala kako su teme ovogodišnjeg sastanka bile budućnost Europske unije, jugoistok Europe, Inicijativa triju mora te klimatske promjene.

Vezano uz budućnost Europske unije, Predsjednica je navela kako su najviše razgovarali o najaktualnijim temama, što uključuje Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, Brexitu, Višegodišnjem financijskom okviru te hrvatskom pristupanju Schengenu i eurozoni. Nadalje, kazala je kako je prilikom razgovora iskazana potpora euroatlantskim integracijama zemalja jugoistočne Europe, s posebnim naglaskom na što skorije otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom kao i dobivanje statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu.

„Naše tri države su također članice Inicijative triju mora, kojoj je cilj osnažiti političku, ekonomsku i infrastrukturnu suradnju u Srednjoj Europi s naglaskom na koheziju, povezanost i konkurentnost“, navela je Predsjednica.

Osvrnuvši se na klimatske promjene, predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je predanost nastavku provedbe Pariškog sporazuma te kako su razgovarali o predstojećem Summitu o klimatskim promjenama kojem će domaćin biti Glavni tajnik UN-a kao i o Summitu UN-a o održivom razvoju u New Yorku ove jeseni.

Izvor: Ured predsjednice RH

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti

Dragi posjetitelji,

u petak 14.lipnja Tvrđava sv. Mihovila otvorena je do 19 sati.
Hvala na razumijevanju!

-----

Dear visitors,

on Friday, June 14th, St. Michael's Fortress will be open until 7 PM.
Thank you for your understanding!