HR
EN

Na redu je Barone: Za deset mjeseci uredit će se tvrđava i izgraditi atraktivni lounge bar

05.11.2014.

Radovi na uređenju tvrđave Barone krenuli su danas nakon godinu i pol dana priprema dokumentacije, a izvodi ih zadarska firma Ploter koja je je osigurala najbolje uvjete na natječaju. Prva faza radova završit će za otprilike deset mjeseci, a u nju spada kompletno uređenje zidina, uređenje tvrđave kao što je bila nekoć, te izgradnja lounge bara odnosno mjesta za odmor gdje će se moći kupiti suveniri šibenskog kraja s nazivom Barone, doznali smo od šibenskog dogradonačelnika Danijela Milete koji je danas otvorio radove.

- U prvu fazu radova nije uključena nadogradnja koja daje draž ovoj tvrđavi, a riječ je o elementu hi-techa odnosno virtualnoj stvarnosti preko koje će posjetitelji moći promatrati Šibenik 17. stoljeća. Riječ je o simulaciji bitke s Turcima što će činiti moderni 'muzejski postav' na ovoj tvrđavi. Barone će imati i dječje igralište, ali i mali amfiteatar sa sto mjesta. Osigurano je u projektu i prigodno parkiralište za automobile. Očekujemo da ova tvrđava bude vrijedna i posjećena kao sv. Mihovil koja je ovo ljeto imala posjete iznad očekivanja – naglasio je Mileta.

Cilj gradske uprave je, kaže, da Šibenik ne bude prepoznat samo po onih mjesec i pol dana lijepog vremena i sunca, već i po turizmu zasnovanom na kulturno-povijesnoj baštini koju Šibenik ima. Četiri šibenske tvrđave koje su dio jedinstvenog fortifikacijskog sustava Grada Šibenika zasigurno će pomoći u provedbi cjelogodišnjeg turizma.

Nakon tvrđave Barone, zajedno s Društvom Juraj Dalmatinac koji su inicijatori priče, kreće se u uređenje sljedeće tvrđave, a riječ je o sv. Ivanu za koji je pri kraju glavni i izvedbeni projekt.

- Tamo će biti dječji laboratorij s popratnim zelenim sadržajima. I naravno, uredit ćemo i našu četvrtu tvrđavu, onu na ulazu u šibenski kanal, a naravno, riječ je o sv. Nikoli. Ona će biti najskuplja i jedan od najtežih zadataka ove gradske uprave s kojim ćemo se itekako uhvatiti u koštac – najavio je Mileta.

Za projekt Barone najzaslužnije je Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac koji su napravili projekt, a koji je Grad Šibenik prijavio na EU fondove.

- Veliko je to priznanje društvu i ostvaren je san svih Šibenčana da se pokrenula i druga tvrđava. Mi nismo stali, napravili smo geodetsku podlogu za sv. Ivana i idejno rješenje koje je financiralo Ministarstvo kulture. Kasnije smo bili s Gradom u Ministarstvu turizma gdje smo prezentirali projekt, a dobili smo i 75.000 kuna od Ministarstva kultura za izvedbeni projekt. Praktički smo sudjelovali u svemu, ili smo dobili novac ili smo izlobirali – ističe Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac.

Podsjetimo, za projekt Baronea Europa je dala 990 tisuća eura, dok će Grad Šibenik osigurati ostalih 385 tisuća eura. Za uređenje tvrđave Barone bilo je zainteresirano sedam tvrtki čije su se ponude kretale od 4 do 6,5 milijuna kuna. Grad Šibenik je odabrao zadarsku tvrku Ploter koja je dala ponudu od 4.84 milijuna kuna. Idejno rješenje uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje tog spomenika kulturne baštine na dobrobit svih građana Šibenika te stvaranje atraktivnog izletničkog lokaliteta.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti