HR
EN

Motovun u Šibeniku: Mihovil gleda filmove!

13.08.2015.

Danas je na Gorici proslavljen 18. rođendan sada već punoljetnog Motovun Film Festivala, a ujedno je predstavljen novi projekt Tvrđave sv. Mihovila – Motovun u Šibeniku: Mihovil gleda filmove, od 13. do 15. kolovoza. Među prvima koji su čestitali Matku Buriću, producentu MFF-a bili su filmski kritičar Marko Njegić, Gorana Barišić Bačelić, voditeljica Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava i gradonačelnik Šibenika, Željko Burić. Dva tjedna nakon što je dodijeljen 18. Propeler, filmska nagrada Motovuna, projekcijska platna dižu se na najljepšoj pozornici na otvorenom, koja će u tri dana gostovanja festivala predstaviti šest novih filmskih naslova. Svi su titlovani na hrvatski i engleski, stoga Tvrđava postaje utočište ne samo domaćih ljubitelja filmske umjetnosti, već i stranih gostiju.

Motovun Film Festival od svojih je početaka posvećen filmovima nastalim u malim kinemaografijama i nezavisnim produkcijama, u prvom redu filmovima koji se izdvajaju inovativnošću, idejom i snagom svojih priča, a po izboru selektora MFF-a, Jurice Pavičića i Milene Zajović, naslovi koji će se predstaviti na  Tvrđavi su Jastog, Jacky u kraljevstvu žena, Močvara, Salma, I ti si ružan i Zašto baš ja. Generalno, program  Mihovil gleda filmove koncipiran je tako da prikaže presjek ovogodišnjeg programa MFF-a, bilo da se radi o naslovima izuzetne umjetničke vrijednosti ili o miljenicima publike.

 ''Motuvun film festival mali je festival, a takav želi i ostati. Šibenik ima dugu povijest njegovanja filmske umjetnosti, koja se, nažalost, početkom ovog stoljeća našla u krizi, i upravo zbog te činjenice gostovanje u Šibeniku za nas ima posebnu težinu i svojevrsnu odgovornost – izjavio je Matko Burić, producent Motovun Film Festivala. ''Program otvaramo s filmom koji je u Motovun stigao s najjačim referencama – s nagradom žirija na prošlom festivalu u Cannesu. Film Jastog režirao je Yorgos Lanthimos, koji je predvodnik grčkog „čudnog“ vala koji je tu zemlju učinio jednom od najzanimljivijh kinematografija Europe. Uz to, u filmu glume velike europske glumačke zvijezde predvođene Colinom Farrellom i Rachel Weisz.''nastavio je Burić.

''Motovun Film Festival šesti je festival ove sezone na Tvrđavi, a prvi s fokusom na filmsku umjetnost. Polivalentnost ljetne pozornice do sada je  testirana i dokazana više no jednom, pa ne sumnjamo da će se večeras uspješno preobraziti u jedinstvenu kinodvoranu. Svi programski sadržaji koji apostrofiraju kvalitetu, bez obzira iz koje domene umjetnosti dolazili, sidre se na Tvrđavi što je samo potvrda činjenici da je ona postala glavni pokretač kulturnih zbivanja. Valja naglasiti i činjenicu da smo omogućili slobodan ulaz na sve   projekcije našim članovima Kluba prijatelja, sretnoj obitelji koja sada broji više od petsto članova.'' – rekla je  Gorana Barišić Bačelić, voditeljica Odjela za upravljanje fortifikacijskim sustavom i među ostalim se osvrnula i na simboliku današnjeg mjesta okupljanja, Goricu, koja zauzima posebno mjesto u memoriji Šibenčana s obzirom na to da se na ovom mjestu već više od 30 godina u sklopu MDF-a održavaju filmske projekcije.

''Iznimno mi je drago što su se ove dvije uspješne institucije povezale – Motovun Film Festival s osamnaestogodišnjom tradicijom koja je obilježena kvalitetom i jedinstvenošću u filmskoj umjetnosti i Tvrđava koja je već u svojoj drugoj sezoni napravila iznimne rezultate i pomakla granice kulturnog života grada.  S obzirom na to da je Šibenik grad festivala, iznimno mi je drago što se još jedan veliki festival upisao među postojeće, a  isto tako se nadam da je ovo tek početak suradnje i prva od mnogih uspješnih filmskih godina koje slijede.'' – zaključio je gradonačelnik Željko Burić

 

Ulaz je otvoren od 20,30 sati do ponoći, a raspored filmova možete provjeriti ovdje.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti