HR
EN

Model upravljanja šibenskim tvrđavama predstavljen na Međunarodnoj konferenciji tvrđava u Češkoj

08.04.2022.

Predstavnici Tvrđave kulture Šibenik posjetili su češki Terezin u kojem je u organizaciji međunarodne mreže Forte cultura i tvrđave Königstein održana Međunarodna konferencija tvrđava - International Fortress Conference. Koncept upravljanja šibenskim tvrđavama, naime, inspiracija je za budući razvoj europskim utvrdama; a Noć tvrđava, manifestacija za koju je zamisao rođena u Šibeniku, postat će dio European Fortress Summer eventa.

Pred više od 50 upravitelja kulturnih ustanova i lokaliteta iz Češke, Poljske i Njemačke, Belgije, Slovačke, Italije i Hrvatske, održali smo uvodno predavanje te predstavili koncept upravljanja zbog kojega je Tvrđava kulture Šibenik 2020. godine ponijela i prestižnu titulu jedne od najboljih europskih praksi u sklopu programa Europske komisije Cultural Heritage in Action.

Cjelovitost pristupa, širok raspon djelatnosti te dugoročno održiv pristup valorizaciji kulturne baštine kakav primjenjuju šibenske tvrđave još jednom se potvrđuju kao jedinstven model upravljanja kulturnom baštinom na europskoj razini, ali i kao izvor inspiracije za budući razvoj drugih europskih kulturnih lokaliteta – jedan je od zaključaka organizatora konferencije koja je za cilj imala upravo u češkom Terezinu, čija se tvrđava Teresienstadt uz ogromne razvojne potencijale prostire na čak 400 hektara– predstaviti najbolje europske prakse valorizacije i revitalizacije baštine.

PREDSTAVLJEN I FORTITUDE

Na konferenciji je predstavljen i projekt FORTITUDE – Historic Fortresses Intensifying cross-Border Tourism Development, financiran iz programa Interreg IPA CBC HR-BA-ME i to kao primjer regionalnog projekta koji doprinosi jačanju regionalnih suradnji i brendiranju kulturne baštine.

Nositelj projekta FORTITUDE je Tvrđava kulture Šibenik, a partneri su Grad Banja Luka, Grad Karlovac i Opština Bar. Riječ je o projektu koji kroz kreiranje prve regionalne kulturne manifestacije Noć Tvrđava – koja će se prvi put održati 29. i 30. travnja ove godine na više od 40 lokacija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori; stvara temelje za širu regionalnu suradnju baštinskih lokaliteta u trima zemljama.

To su prepoznali i Forte Cultura i EFFORTS, dvije velike europske mreže koje okupljaju preko 150 članova, redom utvrđenih europskih lokaliteta s kojima Tvrđava kulture Šibenik već ima razvijeno višegodišnje partnerstvo i suradnju. Stoga je na konferenciji dogovoreno da će ove dvije europske mreže podržati Noć tvrđava u budućnosti kroz uključivanje u program European Fortress Summer; što će događanju dati još veću promociju na europskoj razini.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti