HR
EN

Mileta obišao građevinske i arheološke radove na tvrđavi Barone

29.01.2015.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta zajedno s predstavnicima Konzervatorskog odjela i Muzeja Grada Šibenika obišao je danas radove na rekonstrukciji tvrđave Barone. Istraživanja na tvrđavi potvrdila su da se tvrđava gradila u dvije faze, o čemu svjedoče i pronađeni natpisi.

'Brusi se još jedan šibenski dijamant, a osobito nas veseli što arheološka istraživanja donose na vidjelo nalaze koji su bili tek pretpostavljeni. Do kraja ljeta imat ćemo rekonstruiranu tvrđavu, ali i konkretne spoznaje koje će dodatno obogatiti šibensku povijest. U tijeku su građevinski radovi koji obuhvaćaju građevinsko-obrtničke, elektro-instalacijske i strojarske radnje u vrijednosti od 4.841.550 kn, a sljedeća faza je nabava opreme i sadržaja za realizaciju visokotehnološke šetnje kroz šibensku povijest koja će koristi tehnologiju 'proširene stvarnosti' u vrijednosti od oko 2.5 milijuna kuna. Posjetitelji će putem pametnih telefona i prijenosnih računala, a u budućnosti i posebnih AR naočala, promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske baštine, a posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću.', rekao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta, ističući i da će se rokovi izvođenja radova, ukoliko bude potrebe, prilagoditi arheološkim istraživanjima koja su vrijedna za Šibenik.

'Tvrđava Barone nastajala je u dvije faze. Prva faza gradnje datira u 1646.-1647.g., u vrijeme Kandijskog rata, kada je tvrđava imala i ključnu ulogu u obrani od Turaka. Istraživanja koja provodimo u sklopu trenutnih radova dokazuju da je tvrđavu 1659. obnovio i proširio Antonio Bernando. Donji dijelovi tvrđave rađeni su u suhozidu, koji će biti vraćen natrag, odnosno iskorišten za potrebe rekonstrukcije objekta.', rekao je Ivo Glavaš iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

Arheološka istraživanja na tvrđavi Barone provode se u suradnji Konzervatorskog odjela i Muzeja grada Šibenika. 'Pokretni nalazi, keramika, staklo, životinjske kosti i metal bit će itekako korisni nalazi arheolozima za daljnja istraživanja.' potvrdila je u ime Muzeja Grada Šibenika Ana Karađole.

Radove na tvrđavi Barone izvodi tvrtka Ploter. Ukupna vrijednost projekta je 1.377.165 €, od kojih Europska unija sufinancira s 993.900 EUR a, dok preostali dio sredstava osigurava Grad Šibenik.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti