HR
EN

LJETNO KINO POD ZVIJEZDAMA - Filmske večeri Srijedom po svijetu

14.06.2018.

Proputujte svijetom u sklopu filmskog art programa Srijedom po svijetu! Hvaljeni redatelji, majstorska režija, sjajne teme, festivalski pedigre i samo recentna produkcija garancija su dobro provedene večeri pred filmskim platnom pod zvjezdanim nebom.

Program objedinjuje deset filmova prikazanih na međunarodnim filmskim festivalima (Berlin, Venecija, Cannes, Sundance…) gdje su neki od njih osvojili najprestižnije nagrade. Zajednički tematski nazivnik ovogodišnjeg programa je ljubav, koja se provlači kroz raznolike filmske žanrove.

Ulaz na filmske večeri slobodan je za članove Kluba prijatelja šibenskih tvrđava te za posjetitelje s važećom dnevnom ulaznicom.

*Titlovi dostupni na hrvatskom i engleskom jeziku

 

Filmovi i datumi projekcija:

20.06.2018. Krivnja (Danska)

Policijski službenik u centru za hitne pozive prima misteriozni poziv od ženske osobe koja je oteta.

27.06.2018. S balkona (Norveška)

Nastavak priče sjajnog filma ''Van sebe'' u kojem pratimo jednostavan život našeg filmaša u predgrađu Osla i njegove svakodnevne dileme. Neodoljivo topla, humoristična i jednostavna ljudska priča muškarca koji se približava četrdesetoj, ali i dalje ne zna koji je smisao života i njegovog postojanja.

11.07.2018. Isabellino sunce (Francuska)

Isabelle, šarmantna pariška umjetnica koju utjelovljuje nikad bolja Juliette Binoche, nema stalnog partnera i brine je nedostatak nečeg stalnog u životu. Briljantna režija Claire Denis nam dopušta da na suptilan i nikad dosadan način budemo dio njene svakodnevnice.

25.07.2018.  Leptiri (Turska)

Sjajna turska komična drama o dva brata i sestri koje otac poziva da ga posjete u selu u turskoj provinciji. Zajedničko putovanje na koje će možda svi troje ići ili možda neće izvor je stalnih iskri između ljudi koji se poznaju i ne poznaju u jednakoj mjeri.

01.08.2018.  Žaba (Bosna i Hercegovina)

Sarajevo, danas. Emir Hadžihafizbegović vlasnik je male brijačnice u predgrađu. Jednog jutra posjećuju ga prijatelj i brat. Obiteljske tajne, uspomene iz prošlosti i stare zavade izlaze na vidjelo. Diskretan humor i žestok dijalog glavni su aduti ovog miljenika publike i kritike, a Hadžihafizbegović briljira kao glavni lik.

08.08.2018.  Julien u sredini (Francuska)

Napeta drama o obitelji u vrtlogu razvoda daje rijetku priliku da shvatimo svačiju stranu u ratu u kojem svi nešto gube. Gledatelj strepi, brine i razumije likove iako se sa njima ne mora nužno slagati. Upravo ta problematična pozicija nas kao gledatelja razlog je što ovaj film uzburkava duhove.

22.08.2018.  Sve se vraća (Libanon)

Dokumentarac o siromašnoj egipatskoj četvrti u srcu Kaira u kojem nas redateljica upoznaje s živopisnim likovima sa margina društva i ruba egzistencije. Jedina stvar koja ovim ljudima ne fali je toplina i dobrota. Hvaljeni osobni dokumentarac sa ovogodišnjeg Berlinalea humanistička je slika koja nas tjera na razmišljanje i u konačnici na – razumijevanje. Vrijedi spomenuti da je ovo hrvatska premijera.

29.08.2018.  Moje stvari (Finska)

Dvadesetčetverogodišnji Petri odlučuje provesti radikalan eksperiment te istovremeno snima ovaj dokumentarni film. Nesretan je i osjeća da ga guše materijalne stvari koje je nakupio u stanu, pa ih pakira i seli u podrum, a sam počinje živjeti prema skromnom no strogom samonametnutom pravilu: smije vratiti samo jednu stvar dnevno i ne smije kupiti ništa novo. Hoćemo li odustajanjem od potrošačkom društva ujedno odustati i od društvenog života. Možemo li imati prijatelje ako nemamo mobitel? I hoće li ostatak svijeta uopće prihvatiti takav projekt? Odvažan film, koji pogađa ravno u srž ekspanzije konzumerizma 2000-ih u profinjenoj (finskoj) kombinaciji ozbiljnosti i humora.

12.09.2018.  Nasljednice (Paragvaj)

Chela i Chiquita žive zajedno već trideset godina u Asunciónu u Paragvaju i obje su odrasle u dobrostojećim obiteljima no, kako to obično u životu biva, sreća im okreće leđa pa se moraju prilagoditi daleko manje ugodnom životu. Drama o modernom Paragvaju precizno i bez viška dijaloga secira moderno društvo, nemilosrdnu financijsku nesigurnost i bolne promjene te govori o bitnim temama oslanjajući se na dva sjajna glavna lika i atmosferu modernog Asuncióna.

19.09.2018.  Sicilijanska bajka o duhovima (Italija)

Mladi par Luna i Giuseppe na pragu su ljubavi. Gruba sicilijanska stvarnost im mijenja živote onog trenutka kad Giuseppe bude otet zbog oca koji je izdao mafiju. Giuseppeova sudbina je zapečaćena no Luna se svim snagama bori da tako ne bude. U podjednakoj mjeri i drama i triler ovaj film na trenutke podsjeća na Guillerma del Toroa u najboljim danima no uz dodatak bolne sicilijanske grubosti.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti

Dragi posjetitelji,

u četvrtak 20. lipnja Tvrđava Barone otvorena je do 19 sati.
Hvala na razumijevanju!

-----

Dear visitors,

on Thursday, June 20th, Barone Fortress will be open until 7 PM.
Thank you for your understanding!