HR
EN

Ljetno kino Barone počinje sljedeću srijedu: U filmovima koji su obilježili godinu uživamo sve do sredine rujna!

19.06.2024.

Najnovije izdanje Ljetnog kina Barone s probranim nezavisnim filmskim naslovima koji su obilježili godinu počinje u srijedu 26. lipnja, i trajat će u svom uobičajenom terminu srijedom sve do sredine rujna, ovisno o vremenskim prilikama.

Ciklus započinjemo uz dokumentarac o slavnoj američkoj folk kantautorici i aktivistkinji Joan Baez. U duboko intimnom filmskom portretu JOAN BAEZ: JA SAM GLASNA pratimo beskompromisni život i karijeru ove ikonične glazbenice, zadirući pritom i u mračne zakutke njezine biografije. Kroz nelinearnu formu, krećući se naprijed-natrag po vremenskoj lenti Baezina života, autorice filma prate Joan na njezinoj posljednjoj, oproštajnoj turneji, uranjajući pritom u golemu arhivu o njezinom životu.

Uz novi film Mladena Đorđevića RADNIČKA KLASA IDE U PAKAO, autora nagrađivanih i hvaljenih filmova kao što su Život i smrt porno bande te Made in Serbia, počet će i sezona gostovanja na Baroneu, a film o radnicima jedne propale tvornice koji se u posttranzicijskom očaju okreću sotonizmu, domaćoj će publici predstaviti jedan od njegovih glavnih glumaca, Šibenčanin Leon Lučev. Vješto kombinirajući žanrovske elemente horora, komedije, filma osvete, noira i akcijskog filma, Đorđević iscrtava obzor apsurda koji nastaje pod udruženom vladavinom “đavoljeg trojstva” – kapitala, korupcije i represije. Nakon svjetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), film je osvojio tri nagrade na beogradskom FEST-u (najbolji regionalni film, najbolja režija, nagrada FEDEORA), a na nedavnom Subversive festivalu u Zagrebu proglašen je Wild Dreamerom - najboljim filmom igrane konkurencije.

Novi film velikog Wima Wendersa SAVRŠENI DANI, koji je kritika proglasila najboljim u posljednjih par desetljeća, delikatna je i elegantna posveta jednostavnoj ljepoti svakidašnjice. Vraćajući se vlastitoj fascinaciji Japanom, legendarni njemački redatelj svoju novu filmsku priču smješta u suvremeni Tokio gdje prati Hirayamu, čistača javnih toaleta koji vodi jednostavan, pomalo osamljenički, ali ispunjen život. Poetična, dirljiva oda životu i pronalaženju ljepote u efemernom bila je nominirana za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, a za virtuoznu izvedbu glavne uloge Kōji Yakusho je ovjenčan nagradom za najboljeg glumca u Cannesu.
 
Na programu Baronea u srpnju je i novi film vodeće figure talijanskog autorskog filma Alice Rohrwacher HIMERA, sanjiva pikarska drama o neobičnoj bandi pljačkaša drvenih etrušćanskih grobnica s Joshom O’Connorom i Isabellom Rossellini u glavnim ulogama. 
 
Srpanj završavamo uz još jedan talijanski film, UVIJEK POSTOJI SUTRA, redateljski prvijenac popularne talijanske glumice Paole Cortellesi, s kojim je pokorila talijanske kino dvorane i bila gledanija od najpopularnijih blockbustera prošle godine. Ovu dramediju smještenu u Rim sredinom 1940-ih na Baroneu prikazujemo netom nakon hrvatske premijere na splitskom Festivalu mediteranskog filma. 

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti