HR
EN

Latte Art Throwdown natjecanje po prvi puta u Šibeniku!

09.10.2017.

Tvrđava Barone će 22. listopada biti mjesto zabavnog natjecanja u iscrtavanju kave, poznatijeg pod nazivom latte art. Nastupit će 16 natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva, redom barista i ljubitelja kave.

Latte art, odnosno izlijevanje zagrijanog mlijeka u šalicu espresso kave, pri čemu se iscrtavaju razni oblici, moderan je oblik umjetnosti koja korijene vuče iz Italije. Ipak, za njenu popularizaciju zaslužan je Amerikanac David Schomer koji je osamdesetih godina razvio tehniku pripremanja mikropjene, koja je olakšala stvaranje crteža na površini kave. Oblik srca učinio je simbolom svog bara te se latte art ubrzo proširio po cijelom svijetu. Od osnovnih oblika – srca, tulipana, rozete i labuda –  razvio se čitav niz crteža dobivenih izlijevanjem mlijeka i stvaranjem uzorka pomoću posebnih alata.

Natjecanja Latte Art Throwdown održavaju se u Zagrebu, Splitu i Osijeku. Ove godine na red je došao i Šibenik! Organizator je Tomislav Stančić, mladi Šibenčanin, višestruko nagrađivan na sličnim natjecanjima za barmene i bariste. Svoje dosadašnje iskustvo prenosi nadolazećim generacijma predavajući na Visokoj školi za turistički menadžment ASPIRA te održavajući vlastite tečajeve za bariste. 

''Ideja o organiziranju natjecanja u latte artu, koje se po prvi put održava u Šibeniku, došla je nakon shvaćanja da sličnih natjecanja u gradu dosad nije bilo. Raduje me suradnja s Tvrđavom kulture Šibenik zbog posebnosti lokacije održavanja natjecanja – Tvrđave Barone. Na taj način svim natjecateljima mogu prezentirati svoj grad na najbolji mogući način, a samim Šibenčanima poseban način spravljanja svog omiljenog napitka!“ - izjavio je Tomislav Stančić.

Natjecateljski dio započet će odmjeravanjem snaga barista u osnovnim figurama, poput srca, rozete i labuda, dok će u polufinalu i finalu na red doći zahtjevniji oblici i crteži.

Pravila natjecanja su jednostavna jer zapravo pisanih pravila nema - baristi izvlače zadani motiv i natječu se jedan na jedan. Tri suca subjektivno ocjenjuju latte art svakog bariste, a pobjednik prolazi u sljedeći krug natjecanja.

Više informacija o prijavi na natjecanje i plaćanju kotizacije možete saznati mailom na tome.stancic@gmail.com.

Početak je predviđen u 17 sati, a ulaz je slobodan svim članovima Kluba prijatelja šibenskih tvrđava. Učlaniti se možete u City Pointu (don Krste Stošića 1), na blagajnama tvrđava i preko online sustava Croatia Tickets www.croatia-tickets.com.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti