HR
EN

Konferencija Forte Cultura na Tvrđavi sv. Ivana okupila oko 60 sudionika iz različitih europskih zemalja!

30.03.2023.

Kongres Fortress Tourism and Guide u organizaciji Forte Culture (European cultural route of fortified monuments) i Tvrđave kulture Šibenik otvoren je danas u kampusu Tvrđave sv. Ivana. Riječ je o međunarodnom kongresu tematski vezanom za europsku spomeničku baštinu i održivo upravljanje istom na kojem će biti govora o najboljim praksama u upravljanju kulturno-povijesnim spomenicima i procesima razvoja kulturnog turizma u Europi s naglaskom na razvijanje održivih turističkih ruta u jadranskoj regiji.

Kongres Fortre Cultura na Tvrđavi sv. Ivana

Sudionike je danas u kampusu pozdravio gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

"Zaista mi je zadovoljstvo pozdraviti vas s Tvrđave sv. Ivana, najveće tvrđave iz jedinstvene niske bisera fortifikacijskog sustava grada Šibenika. To je grad koji je svoju noviju povijest i svoju turističku valorizaciju doživio upravo kroz prepoznatljivost ovog jedinstvenog fortifikacijskog sustava. Snažno smo iskoristili trenutak ulaska Hrvatske u Europsku uniju i europskim novcem obnovili tvrđave. Potom smo osnovali javnu ustanovu Tvrđava kulture, gdje smo zaposlili mlade stručnjake koji su odradili sjajan posao te jedinstveni fortifikacijski sustav predstavili, najprije svojim sugrađanima, potom Hrvatskoj, a naposljetku Europi pa i svijetu te stvorili brend. Za Dubrovnik kažu da je grad zidina, a vi ste došli u grad tvrđava. Dobro došli!", kazao je gradonačelnik Burić.

Kongres Fortre Cultura na Tvrđavi sv. Ivana

Dopredsjednik Forte Culture Dirk Röder zahvalio je timu Tvrđave kulture Šibenik na potpori u organizaciji te istaknuo kako je ponosan što je konferencija okupila oko 60 sudionika iz 14 europskih zemalja.

"Posebno mi je drago što se konferencija održava u Šibeniku, odličnom primjeru upravljanja kulturnom baštinom. Forte Cultura okuplja oko 50 dionika kulturne rute u 10 europskih zemalja, a cilj je da nastavimo rasti. Tema kongresa u Šibeniku je održivi turizam i prekogranična suradnja s naglaskom na razvijanje održivih turističkih ruta u jadranskoj regiji. Nadam se da će vam informacije koje ovdje dobijete biti korisne i da ćete ih moći iskoristiti u praksi", istaknuo je Röder.

Kongres Fortre Cultura na Tvrđavi sv. Ivana

Ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić kazala je kako je ponosna što konferenciju podupire i Ministarstvo kulture RH.

"U fokusu rada Tvrđave kulture je inovativan i održiv način upravljanja kulturnom baštinom. Naša vizija je postati relevantan dionik kulturnih industrija i sinonim za izvrsnost na području kulturnog menadžmenta, a misija unaprjeđivati kulturu suvremenim pristupom održivom upravljanju kulturnim dobrima. Kao što znate, trenutno upravljamo s četiri lokacije; Tvrđavom sv. Mihovila, Tvrđavom Barone, Tvrđavom sv. Ivana i Kućom umjetnosti Arsen, a uskoro ćemo upravljali još jednom jako posebnom lokacijom - Centrom koralja Zlarin. Počeli smo kao dio Muzeja grada Šibenika, a narasli smo u ustanovu koja iza sebe ima niz implementiranih EU projekata i 16,5 milijuna eura uloženih u kulturnu baštinu" istaknula je Barišić Bačelić.

Kongres Fortre Cultura na Tvrđavi sv. Ivana

Konferencija će trajati do petka 31. ožujka, a predviđa i obilazak Šibenika te Kninske tvrđave za više oko 60 sudionika iz niza europskih zemalja. Nakon obilaska ostalih tvrđava, na Tvrđavi sv. Mihovila večeras će u sklopu konferencije zajedničkim fotografiranjem i 3D mapiranjem zidina biti označen početak European Fortress Summer programa koji će povezati događaje od svibnja do rujna 2023. na utvrđenim spomenicima diljem Europe.

Kongres Fortre Cultura na Tvrđavi sv. Ivana

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti