HR
EN

Izložba Brodice Jadrana -- priča o čovjeku i brodu

10.04.2018.

U subotu, 14. travnja 2018. s početkom u 11:30 sati na Tvrđavi sv. Mihovila otvara se izložba Velimira Salamona Brodice Jadrana: Poezija u drvu, na kojoj će biti predstavljena mediteranska tradicijska brodogradnja. Izložba je samo dio istoimenog projekta koji je zajedničkim snagama osmislila i ostvarila skupina entuzijasta okupljenih oko Akademije svega, neformalnog udruženja umjetnika te članova Jedriličarko brodarskog kluba Lastovo, a temelji se na cjeloživotnom djelu dr. Velimira Salomona.

Osim izložbe, projekt je obuhvatio i snimanje dokumentarnog filma „Salomonov ključ“, koji govori o dr. Velimiru Salamonu, čovjeku koji je svoj život posvetio tradicijskim brodovima Mediterana i očuvanju tradicije njihove izrade. Radeći na projektima komiške gajete falkuše –  tradicijskog broda koji je predstavljao hrvatsko kulturno nasljeđe na Svjetskoj izložbi u Lisabonu, te na izložbama u Veneciji i Brestu, malološinjskoj pasari, neretvanskoj trupi i lađi, dubrovačkom galijunu i mnogim drugima, dr. Salomon očuvao je hrvatsku tradicijsku brodogradnju od zaborava te prenio svoju ljubav na mnoge istomišljenike. Film će biti premijerno prikazan krajem ove i početkom iduće godine, kao monografija dr. Salomona, koja je također nastala u sklopu projekta.

Simbolično, projekt je započeo snimanjem filma na dan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, dok se izložba otvara na dan vjenčanja poznatih hrvatskih moreplovaca Renate i Jože Horvat, čime se odaje počast legendarnom paru zaljubljenika u mora. Projektom se nastoji istaknuti važnost očuvanja tradicijske brodogradnje i odati zahvalnost svima koji se neprestano trude sačuvati je od zaborava.

Prema riječima dr. Salamona, brod je posuda skupnog pamćenja, stoga pozivamo sve zainteresirane da uplove u bogatu tradiciju hrvatske brodogradnje i sjećanja koje izloženi brodovi čuvaju do 15. lipnja, do kada će izložba biti otvorena.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti