HR
EN

Izložba Brodice Jadrana -- priča o čovjeku i brodu

10.04.2018.

U subotu, 14. travnja 2018. s početkom u 11:30 sati na Tvrđavi sv. Mihovila otvara se izložba Velimira Salamona Brodice Jadrana: Poezija u drvu, na kojoj će biti predstavljena mediteranska tradicijska brodogradnja. Izložba je samo dio istoimenog projekta koji je zajedničkim snagama osmislila i ostvarila skupina entuzijasta okupljenih oko Akademije svega, neformalnog udruženja umjetnika te članova Jedriličarko brodarskog kluba Lastovo, a temelji se na cjeloživotnom djelu dr. Velimira Salomona.

Osim izložbe, projekt je obuhvatio i snimanje dokumentarnog filma „Salomonov ključ“, koji govori o dr. Velimiru Salamonu, čovjeku koji je svoj život posvetio tradicijskim brodovima Mediterana i očuvanju tradicije njihove izrade. Radeći na projektima komiške gajete falkuše –  tradicijskog broda koji je predstavljao hrvatsko kulturno nasljeđe na Svjetskoj izložbi u Lisabonu, te na izložbama u Veneciji i Brestu, malološinjskoj pasari, neretvanskoj trupi i lađi, dubrovačkom galijunu i mnogim drugima, dr. Salomon očuvao je hrvatsku tradicijsku brodogradnju od zaborava te prenio svoju ljubav na mnoge istomišljenike. Film će biti premijerno prikazan krajem ove i početkom iduće godine, kao monografija dr. Salomona, koja je također nastala u sklopu projekta.

Simbolično, projekt je započeo snimanjem filma na dan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, dok se izložba otvara na dan vjenčanja poznatih hrvatskih moreplovaca Renate i Jože Horvat, čime se odaje počast legendarnom paru zaljubljenika u mora. Projektom se nastoji istaknuti važnost očuvanja tradicijske brodogradnje i odati zahvalnost svima koji se neprestano trude sačuvati je od zaborava.

Prema riječima dr. Salamona, brod je posuda skupnog pamćenja, stoga pozivamo sve zainteresirane da uplove u bogatu tradiciju hrvatske brodogradnje i sjećanja koje izloženi brodovi čuvaju do 15. lipnja, do kada će izložba biti otvorena.

Postavke pristupačnosti

Dragi posjetitelji,

zbog održavanja večernjih događanja tvrđave će za dnevni posjet biti otvorene po prilagođenom radnom vremenu:

30.7. | Tvrđava Barone | 9 - 20h

 1.8. | Tvrđava sv. Mihovila | 9 - 19h

Hvala vam na razumijevanju.