HR
EN

Gradu Šibeniku ododbrena EU sredstva za tvrđavu Barone

26.02.2014.

Evaluacijska komisija Središnje agencije za financiranje i ugovaranje izvijestila je danas Grad Šibenik kako je projekt Barone: Otkrivanje bogate povijesti-put u uspješnu budućnost, u potpunosti prihvaćen sukladno prijavi Grada Šibenika.

Evaluacijska komisija Središnje agencije za financiranje i ugovaranje izvijestila je danas Grad Šibenik kako je projekt Barone: Otkrivanje bogate povijesti-put u uspješnu budućnost, u potpunosti prihvaćen sukladno prijavi Grada Šibenika. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 1.385.645 EUR, od kojih će EU projekt sufinancirati s milijun EURa, što je ujedno i najveći iznos koji se mogao odobriti, dok će preostali dio sredstava osigurati Grad Šibenik.

„Naša vizija stavljanja u funkciju fortifikacijskog sustava ostvaruje se sustavno, korak po korak. Ponosan sam na naš EU gradski tim predvođen mojim zamjenikom mr.sc. Danijelom Miletom i pročelnikom Matijom Bumbakom, a posebnu zahvalu upućujem Društvu za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac koji nam je u pripremi projekta bio velika podrška i naš partner.“, kazao je gradonačelnik dr. Željko Burić.

Projekt uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine na dobrobit i korist svih građana Šibenika.

Prema projektu na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi augmented reality tehnologiju (tehnologiju „proširene stvarnosti“) za prezentaciju „postava“. Na taj način posjetitelji putem smart-phonea, tableta (ili u budućnosti AR naočala) mogu promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti, a prvenstveno iz razdoblja Kandijskog rata. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću. Tvrđava će se obnoviti, bedemi sanirati i nadograditi kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Postojeći objekt će se ukloniti i izgradit će se novi koji će biti podijeljen na gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor. Objekt će biti ostakljen kako bi zadržao funkciju vidikovca.

Uz sami objekt, iskoristit će se prirodni pad terena i napraviti amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja. U zapadnom kutu tvrđave urediti će se i igralište za naše najmlađe sugrađane.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti