HR
EN

Gradonačelniku Buriću uručen ugovor za tvrđavu Barone vrijedan milijun eura

16.06.2014.

Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić danas je u Zagrebu u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije i službeno primio ugovor za obnovu tvrđave Barone vrijedan milijun eura.

Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić danas je u Zagrebu u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije i službeno primio ugovor za obnovu tvrđave Barone vrijedan milijun eura. Ovaj projekt posljednji  je u nizu uspješno prijavljenih EU projekata po kojima je Šibenik lider među gradovima u Hrvatskoj. Grad Šibenik još jedanput je pokazao kako ima kvalitetan tim, koji svojim znanjem i inovativnošću spremno odgovara na sve izazove.

Projekt obnove i uređenja šibenske povijesne utvrde Barone u veljači je ove godine, u snažnoj konkurenciji niza kvalitetnih projekata, odabran za financiranje na IPA III C natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije.

„Zajedničkim snagama Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac i Grada Šibenika više od milijun eura bit će izdvojeno za realizaciju ovog projekta, koji na jedinstven i inovativan način revitalizira bogatu šibensku kulturu i povijest. Društvo Juraj Dalmatinac iniciralo je projekt i pripremilo dokumentaciju, dok je Grad Šibenik kao nositelj projekta izradio aplikaciju i prijavio projekt za EU sredstva. Drago mi je da je danas upriličeno ovo svečano uručivanje ugovora, jer ovo i jest trenutak koji zaslužuje pozornost, posebice za nas Šibenčane koji ćemo, nakon revitalizirane tvrđave sv. Mihovila, uređenjem tvrđave Barone nanizati još jednu perlu na bisernoj šibenskoj fortifikacijskoj ogrlici.“, kazao je gradonačelnik dr. Željko Burićte kao slijedeći korak najavio raspisivanje natječaja za izvođača radova.

Ovim vrijednim projektom planira se potpuna obnova tvrđave Barone, što uključuje popravak i nadogradnju zidina te uklanjanje postojećih ruševina. Na njihovom mjestu izgradit će se novi ostakljeni objekt koji će uključivati suvenirnicu, izložbeni dio, gastro-lounge zonu i sanitarni čvor. Zavidna tehnološka razina opremljenosti muzejskog dijela omogućit će posjetiteljima da putem svojih pametnih telefona i tableta upoznaju povijest Grada Šibenika na interaktivan i zanimljiv način.

 

Jedna od najvećih atrakcija zasigurno će biti pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću, predstavljena pomoću posebnih elektronsko-optičkih naprava. Uz sami muzejski dio, predviđena je izgradnja igrališta za djecu te amfiteatra za manje koncerte, priredbe ili filmske projekcije.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti