HR
EN

U 2024. godinu s dva nova EU projekta! Više od 300.000 eura za Tvrđavu kulture

21.12.2023.

Dva nova EU projekta, FORTIC i Sustain4Seniors Hub donijet će Tvrđavi kulture donijeti više od 300.000 eura. Projekti su prijavljeni na financiranje tijekom 2023. godine, a odobreni u prosincu. 

Projekt FORTIC  (From remains Of the war to the aRchiTecture of peace in cross-border area of Italy-Croatia) iz programa Interreg Italija - Hrvatska vrijedan je preko 2,135 milijuna eura od čega je proračun Tvrđave kulture Šibenik 250.000 eura. Početak provedbe očekuje se u proljeće 2024. godine. Nositelj projekta je Grad Pula, a uz Tvrđavu kulture hrvatski su partneri još Grad Korčula i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. S talijanske strane u projektu kao partneri sudjeluju Općina Vieste, Općina Cervia i Sveučilište Caˊ Foscari iz Venecije, a u sklopu prvog Poziva Programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska od 2021. do 2027. godine. 

Cilj suradnje je jačanje uloge kulturne baštine u zajednici kroz brojne aktivnosti s naglaskom na prekograničnu suradnju. Partneri će zajednički raditi na unapređenju poslovnih modela fortifikacija s ciljem promicanja održivog turizma, a koristeći inovativna digitalna rješenja te nove inkluzivne društvene modele koji će osigurati razvoj baštine prilagođen potrebama ranjivih društvenih skupina. 

Tijekom 30 mjeseci Tvrđava kulture provest će kampanju arheološkog istraživanja sjeveroistočne kule Tvrđave sv. Mihovila, analizu i studiju potencijala i socio-ekonomskih učinaka industrije gostoprimstva povezane sa šibenskim fortifikacijama kojom će se identificirati 'uska grla' i neiskorišteni potencijali za razvoj novih inovativnih usluga.  

- FORTIC donosi i niz drugih sadržaja poput prekograničnih ljetnih škola za studente i mlade istraživače na kampusu Tvrđave sv. Ivana, održavanje 'Green Lab-ova' i inkubatora na temu prilagodbe klimatskim promjenama, unapređenje i proširenje manifestacije Noć tvrđava, uređenje tematsko-edukativne sobe za mlade u kampusu Tvrđave sv. Ivana i virtualnu turu šibenskim tvrđavama prilagođenu gluhim i nagluhim osobama – pojašnjava Đurđa Vrljević Šarić, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju i EU fondove Tvrđave kulture Šibenik istaknuvši da je cilj suradnje jačanje uloge kulturne baštine u zajednici kroz brojne aktivnosti.

Partneri će zajednički raditi na unapređenju poslovnih modela fortifikacija s ciljem promicanja održivog turizma, a koristeći inovativna digitalna rješenja te nove inkluzivne društvene modele koji će osigurati razvoj baštine prilagođen potrebama ranjivih društvenih skupina. 

Tvrđavi kulture odobreno je i 60.000 eura bespovratnih sredstava u okviru programa Erasmus+, Mala partnerstva za područje obrazovanja odraslih, za projekt Sustain4Seniors Hub – čiji je nositelj Tvrđava kulture Šibenik.

Projekt trajanja 11 mjeseci razvijen je s partnerima u Rumunjskoj i Litvi, a glavni mu je cilj podržati usavršavanje, učenje, umrežavanje, razmjenu dobrih praksi i razvoj novih ideja među upraviteljima kulturne baštine na teme održivog, društveno inkluzivnog i ekološkog upravljanja fortifikacijskim lokalitetima, s posebnim naglaskom na razvoj novih programa i aktivnosti koje bi povećale sudjelovanje i angažman odraslih posjetitelja (starijih osoba).  

- Tvrđava kulture Šibenik do sada je sudjelovala u provedbi pet europskih projekata, od kojih je na dva bila vodeći partner. Ne samo da se veselimo provedbi ovih dvaju novih projekata u 2024. godini, već i s nestrpljenjem iščekujemo rezultate evaluacije projektnih prijava za Prvi poziv programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2021. – 2027. na koji je naš tim ove godine aplicirao čak dva projektna prijedloga - zaključuje Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti