HR
EN

Festival plesa na šibenskim tvrđavama

22.07.2020.

Vodeći se motom „Pokret je nezaustavljiv“ ovogodišnje izdanje Šibenik Dance Festivala (koji se održava s predznakom 9,5) u suorganizaciji festivala i Tvrđave kulture Šibenik, na šibenske je tvrđave dovelo atraktivne plesne izvedbe.

Šibensku je publiku na Tvrđavi sv. Mihovila bez daha ostavila predstava Čipka koju su članovi baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke izveli prve večeri festivala. Čipka je u matičnom kazalištu premijerno izvedena prošli mjesec, a ovo joj je bila prva izvedba pod zvjezdanim nebom. Riječ je o predstavi koja je nadahnuta izradom čipke i životom čipkarica. Šibenska publika s divljenjem je promatrala plesače kako kretanjem po mreži prostornih pravaca, iscrtanoj na pozornici.

„Strahovala sam kako će predstava koja je napravljena za kazalište, zaživjeti u otvorenom prostoru, no moj je strah bio neopravdan. Tvrđava je sjajno udomila predstavu, a plesači su je izveli s nevjerojatnom energijom. Kako ne znamo što nam donosi sutra, plesači se u svaku izvedbu daju kao da im je zadnja“, otkrila je ravnateljica baleta riječkog HNK Maša Kolar koja potpisuje koncept i koreografiju predstave.

Tvrđavu Barone drugog je dana Šibenik Dance Festivala preplavila energija koju su plesni umjetnici akumulirali proteklih mjeseci. Izvedene su tri plesne predstave, a dvije od njih doživjele su svoju premijeru. 

Let Us Fly – naziv je plesne predstave koju je izveo Plesni studio Modus. Dio je to istoimenog plesnog kluba iz Zagreba koji okuplja najbolje plesače kluba – mlade u dobi od 15 do 25 godina. Plesni su pokreti ugrađeni u njihovo kretanje, a na sceni suvereno nižu raznovrsne zahtjevne plesne elemente. Studiju je ovo bio prvi javni nastup nakon dužeg vremena, stoga su plesači s posebnim nestrpljenjem čekali izlazak na scenu.

Mnoštvo emocija pratilo je i nastup Tetiane Svetlične, koja je na tvrđavi premijerno izvela djelo Création Acrylique, čije stvaranje supotpisuje mladi slovenski koreograf Gaj Žmavc. Oni su uz glazbu Ravelova Bolera na pozornicu donijeli plesnu priču koja se bavi kreativnim procesom umjetnika. Pozornica je pritom platforma na kojoj umjetnik svoje nadahnuće pretače u djelo.

Međunarodnu karijeru uspješno gradi Lucija Romanova, hrvatska umjetnica koja se nakon studija u Amsterdamu plesom profesionalno bavi u Londonu. Na Šibenik Dance Festivalu izvela je Sve, predstavu koja ističe važnost pokreta.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti