HR
EN

Festival klasične glazbe "Musica Appassionata" svečanim otvorenjem na Tvrđavi sv. Mihovila slavi jubilarnih deset godina

05.07.2017.

Otvorenje ovogodišnjeg jubilarnog festivala, u ponedjeljak 12. srpnja, na najljepšoj pozornici Jadrana pruža jedinstven i neponovljiv spoj klasične i moderne glazbe u istoj večeri s koncertima Stefana Milenkovića i Rohana De Silve te ansambla Sudar Percussion.

Duga tradicija klasične glazbe u Šibeniku ove godine se nastavlja jubilarnim desetim festivalom klasične glazbe „Musica Appassionata“ posvećenom opernom pjevaču Nevenu Belamariću, a koji njeguje istinsku pravu umjetnost. Dosadašnjih godina festival, koji je u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, ugostio je brojna cijenjena imena iz svijeta klasične glazbe, što neće izostati ni ove godine. Velika nam je čast da na otvorenju imamo priliku ugostiti jednog od najpoznatijih svjetskih violinista - Stefana Milenkovića koji će u pratnji pijanista Rohana De Silve prezentirati program „Freedom of Classic“. Milenković ovim koncertom u Šibeniku otvara svoju hrvatsku turneju od sveukupno 5 koncerata – kazala je umjetnička voditeljica i producentica festivala Nera Gojanović Kljajić.

Stefan Milenković je solist, komorni glazbenik i profesor violine koji se na glazbenoj sceni pojavljuje osamdesetih godina. Još kao dječak svirao je za Ronalda Reagana, Mihaila Gorbačova i papu Ivana Pavla II. Predavao je u Perlmanovom glazbenom programu na kultnoj glazbenoj akademiji Juilliard, New York, prije prihvaćanja trenutne pozicije izvanrednog profesora violine na Sveučilištu Illinois, Urbana - Champaign, SAD. Iza njega su nastupi s najvećim orkestrima i imenima klasične glazbe, poput Placida Dominga, Lorina Maazela i Yehudija Menuhina. Također, Milenković je poznat i po suradnjama  sa glazbenicima kao što su Marko Hatlak, Vlatko Stefanovski, Edin Karamazov te rock grupa Gorillaz. Takav iskorak u druge glazbene žanrove mu predstavlja izazov i otvaranje novih horizonata. Po svemu neobičan violinist, sluša modernu glazbu, bavi se padobranstvom i jogom, pleše tango, komunicira s publikom, što nije uobičajeno u klasičnoj glazbi. Snobovskim naziva „muzejsku generaciju“ koja klasičnu glazbu želi zadržati u uskom krugu ljudi, a fasciniraju ga zemlje u kojima se klasika svira i u opuštenoj atmosferi pubova i barova.

U istoj večeri, nakon velikana klasične glazbe slijedi scenski spektakl – nastup atraktivnog udaraljkaškog ansambla Sudar Percussion s obradama Jean Michel Jarre-a u sklopu projekta„Oxygene“. Najotkačenija grupa glazbenika na ovim prostorima postoji od 2010. godine, a na svojim nastupima njeguju i specifičan izgled pa ih se često može vidjeti kostimirane. Cilj im je da klasičnu glazbu približe svima koji od nje zaziru. Članovi ansambla su redom vrsni glazbenici i profesori, a prvenstveno prijatelji koji inspiraciju za svoj specifičan scenski nastup crpe iz čestih druženja. Koncertne udaraljke su atrakcija koju publika nema prilike često vidjeti, pogotovo u kombinaciji spoja klasične i moderne glazbe.

Tvrđava sv. Mihovila ovim koncertom podiže razinu kvalitete u ponudi glazbenih koncerata ne samo Šibenika već i cijele regije:

Iznimno smo ponosni da u ovoj zanimljivoj koprodukciji imamo priliku čuti nesvakidašnji spoj klasike i elektronike. Cilj ovakvih suradnji je povećanje kvalitete izvedbenih umjetnosti i stvaranja novih doživljaja našim posjetitelja nudeći im nešto posebno i drugačije – poručuje ravnateljica Tvrđava kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić. 

 

 

Ulaznice za programe na šibenskim tvrđavama  mogu se kupiti u City Pointu šibenskih tvrđava (don Krste Stošića 1), na blagajnama šibenskih tvrđava sv. Mihovila i Barone, u sustavu Eventima www.eventim.hr te preko sustava www.croatia-tickets.com. Više informacija o programima na tvrđavama možete dobiti na +385(91) 619 6534 ili putem e-maila citypoint@tvrdjava-kulture.hr

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti