HR
EN

Europski projekt Tvrđave kulture donosi novo iskustvo u kino projekcijama

10.06.2020.

Partneri u projektu Connecting Cinemas in Rural Areas će kroz 4 kina, 3 kulturna centra, 3 sveučilišta i 3 festivala raditi na povezivanju europske publike razvojem kvalitetnih programa, te organizacijom kulturnih događanja i simultanih kino projekcija koje će pružiti posve novo iskustvo gledanja filmova istovremeno povezujući publiku iz 6 različitih europskih regija.

Projektom će se na taj način razvijati novi oblici pripovijedanja, pokretati razgovor o gorućim pitanjima kao što su klimatske promjene, socijalna uključenost i migracije iz različitih perspektiva, jačati svijest o različitosti europskih kultura, razmijeniti znanja o digitalnim tehnologijama i graditi nove publike.

Uz vodećeg partnera, njemačkog kino-kulturnog centra Neue Kammerspiele iz Kleinmachnowa, u projektu, uz Tvrđavu kulture Šibenik, sudjeluje još 6 partnera: Public Art Lab (Berlin, Njemačka), Cinema Star (Veria, Grčka), Amza Pellea Cinema (Raznov, Rumunjska), Kino centras "Garsas" (Panevežis, Litva), Media Tech Hub (Potsdam, Njemačka) i University of Amsterdam (Nizozemska).

Projekt je financiran od strane Europske komisije iz prioriteta Europa spremna za digitalno doba, a provodi se u okviru Poziva pripremnih aktivnosti Cinemas as Innovation Hubs for Local Communities odnosno „Kina - inovativni centri lokalne zajednice". Na poziv Komisije pristiglo je ukupno 46 projektnih prijedloga, a za financiranje je na kraju odabrano 5 projekata – među kojima i Connecting Cinemas in Rural Areas.

S obzirom na izazove s kojima se suočava suvremena kinematografija, ovim projektom nastojat će se unaprijediti kina širom Europe i povezati ih sa zajednicama u ruralnim regijama transferom znanja i dijeljenjem lokalnih perspektiva, poslovnih modela, kreativnih tehnologija i infrastrukture. Predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci, a za ostvarenje ovog projekta posebno smo zahvalni gospođi Martini Petrović, voditeljici DKE – Ured MEDIA Hrvatske koja nam je prvotno predložila ovo partnerstvo“ – izjavila je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica JU Tvrđava kulture Šibenik.

Ukupan proračun projekta je 611.455,00 eura, od čega se iznos od 72.440,00 eura odnosi na proračun Tvrđave kulture Šibenik. Iz projekta se financira i plaća jednog djelatnika Tvrđave kulture Šibenik u 50%-tnom iznosu.

Projektom Connecting Cinemas in Rural Areas financirat će se i filmski program Kuće umjetnosti Arsen kao prirodan nastavak kinoprikazivačkog programa Tvrđave kulture Šibenik.

Inače, uz ovaj projekt, Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik trenutno provodi još dva europska projekta FORTITUDE i EMOUNDERGROUNDS iz kojih će se, u iduća 24 mjeseca, sufinancirati plaće u iznosu 161.170 eura za 10 djelatnika, a postotci sufinanciranja, odnosno rada na projektima, variraju od 20 do 100%.

Također, kroz navedena tri projekta, šibenske tvrđave povući će sredstva za troškove ureda, režija, opreme i ostalih administrativnih troškova, što je dodatnih 23.215 eura.

 

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost JUK Tvrđava kulture Šibenik i ni na koji način ne odražava stavove Europske Komisije/MEDIA Policy, Audiovisual Industry & Media Support Programmes.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti