HR
EN

Edukativni program na Tvrđavi sv. Ivana okupio kulturne stručnjakinje iz Ukrajine: "Baština je nit koja nas sve povezuje"

02.07.2024.

Na kampusu Tvrđave sv. Ivana danas je započela provedba edukacijskog programa "Transforming a Community through Sustainable Management of Cultural Heritage" kojeg je osmislila i provodi Tvrđava kulture Šibenik uz podršku Erste Stiftung Foundation. Program je okupio ukrajinske kulturne stručnjakinje koje tijekom sedam dana imaju jedinstvenu priliku za proširivanje znanja i vještina u održivom upravljanju baštinom i revitalizaciji, te umrežavanje i suradnju na međunarodnoj razini.

U Šibeniku u sklopu programa trenutno boravi 16 ukrajinskih stručnjakinja iz različitih kulturnih područja uključujući institucije poput Instituta za arheologiju Nacionalne akademije znanosti Ukrajine, Nacionalnog rezervata "Kyiv-Pechersk Lavra”, Nacionalnog sveučilišta Lviv Polytechnic, Povijesnog i kulturnog rezervata “Mezhybizh”, Nacionalne akademije za kulturu, umjetnost i menadžment iz Kijeva.

- Iznimno mi je drago da smo se nakon mjeseci priprema danas napokon okupili na kampusu Tvrđave sv. Ivana. Naša institucija ističe se kao primjer dobre prakse u upravljanju kulturnom baštinom na europskom i međunarodnom nivou, a suradnja s Erste Foundation na ovom programu omogućila nam je da sažmemo svoje dugogodišnje iskustvo i pretvorimo ga u edukativni program. Nadam se da ćemo u sljedećih tjedan dana razmijeniti mnogo novih ideja, prenijeti svoje znanje i doći do nekih novih rješenja – istaknula je uvodno ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Cilj programa je pružiti strateške uvide u održivo upravljanje baštinom, korištenje EU fondova za kulturne projekte te predstaviti Tvrđavu kulture Šibenik kao model uspješne provedbe. Ova inicijativa poslužit će kao platforma za razmjenu znanja i prikazati uspješno korištenje EU fondova u projektima kulturne baštine u Šibeniku. Ključne točke programa su revitalizacija kulturne baštine, obnova infrastrukture uz korištenje EU fondova, održivo upravljanje, razvoj publike i marketing, međunarodna suradnja te korištenje digitalnih tehnologija.

- Sretni smo što imamo priliku predstaviti naš inovativni edukativni program usmjeren na transformaciju zajednica kroz razvoj kulturne baštine. Ovaj program ima za cilj osnažiti pojedince, slaviti raznolikost i potaknuti dublje razumijevanje naše zajedničke kulturne baštine. Ulaganjem u kulturnu baštinu ne čuvamo samo prošlost, već aktivno oblikujemo inkluzivniju i harmoničniju budućnost. Naša baština je nit koja nas sve povezuje, ispreplićući se s našim kolektivnim iskustvima, vrijednostima i tradicijom. Kroz ovaj program zamišljamo stvaranje jačih, kohezivnijih zajednica koje se temelje na međusobnom poštovanju i razumijevanju. Vjerujemo da, odajući priznanje našem kulturnom nasljeđu, možemo inspirirati duboke i trajne pozitivne promjene za buduće generacije – kazala je Yana Barinova, Voditeljica projekta za europske politike i ukrajinska pitanja u Zakladi ERSTE.

Detalje šestodnevnog programa možete provjeriti na linku.

O ERSTE STIFTUNG FONDACIJI

ERSTE Stiftung Fondacija kao privatna austrijska zaklada posvećena je služenju općem dobru i osigurava neovisnu budućnost jednog od najvećih pružatelja financijskih usluga u Srednjoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi. Kroz svoj rad osnažuje inicijative za promjene, doprinosi razvoju civilnog društva i regionalnom napretku. Fondacija prepoznaje posebnu odgovornost prema Ukrajini, osobito nakon ruske invazije, u 2022. godini donijela je ad hoc odluku o podršci Ukrajini, a njen glavni cilj je jačanje kapaciteta, vještina i znanja ukrajinskih stručnjaka za obnovu zemlje.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti