HR
EN

Doznali smo zašto je Malta izvrstan primjer korištenja digitalnih sadržaja u interpretaciji baštine

20.10.2018.

U sklopu projekta "Fortress ReInvented - Inovativni pristup i digitalni sadržaji na povijesnim tvrđavama“ članovi projektnog tima posjetili su Maltu od 15. do 19. listopada kako bi se upoznali s nekim od najboljih europskih praksi u uvođenju digitalnih sadržaja na fortifikacijskim objektima.

Malta, posebice Valletta, obiluje obrambenim fortifikacijskim objektima izrazitog povijesnog i baštinskog značaja. Riječ je o sveukupno 31 lokalitetu pod upravom malteške nacionalne agencije za kulturnu baštinu Heritage Malta. Kako bi se upoznali s najvažnijim lokalitetima i postojećim digitalnim sadržajima na njima, predstavnici projektnih partnera Muzeja grada Šibenika, Općine Klis, Opštine Herceg Novi i Muzeja grada Zenice, tijekom posjeta su sa domaćinima razmijenili iskustva u revitalizaciji, interpretaciji i održivom upravljanju baštinom. Uz Fortifikacijski interpretacijski centar, Nacionalni arheološki muzej u Valletti te brojne kulturno – povijesne znamenitosti posebno su se istaknule tvrđave St. Angelo i St. Elmo kao izvrsni primjeri korištenja suvremenih audio – vizualnih tehnologija u interpretaciji baštine.

 

„Zahvaljujući EU fondovima uspjeli smo provesti brojne projekte koje bi bilo gotovo nemoguće realizirati bez europskog sufinanciranja. Bogatu kulturno – povijesnu baštinu revitalizirali smo informacijsko - komunikacijskim tehnologijama što je doprinijelo proširenju turističke ponude i porastu broja  posjetitelja na našim atrakcijama " – naglasio je Ryan Vella iz Heritage Malte navodeći kako baštinske lokalitete kojima upravlja Heritage Malta godišnje posjeti oko 1,5 mil. posjetitelja.

 

Podsjetimo, projekt Fortress ReInvented  započeo je 1. srpnja 2017. godine s planiranim završetkom  u 2019., a njegova ukupna vrijednost je 1.310.232,30 EUR, od čega je 85% sufinancirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014-2020. Glavni cilj projekta je implementacija digitalnih sadržaja na četiri partnerske tvrđave - Tvrđava sv. Mihovila u Šibeniku, Tvrđava Klis u Klisu, Kanli kula u Herceg Novom i tvrđava Vranduk u Zenici u svrhu razvoja održivog kulturnog turizma u regiji.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti