HR
EN

Dobar posao u Francuskoj: U starim dvorcima tražili smo nove ideje upravljanja baštinom

04.04.2022.

Nositelji projekta iz JU Tvrđava kulture Šibenik s partnerima iz Karlovca, Banja Luke i Bara

Kroz četverodnevno studijsko putovanje u sklopu projekta FORTITUDE, tim Tvrđave kulture Šibenik je zajedno s projektnim partnerima iz Banja Luke, Bara i Karlovca posjetio Francusku, točnije dolinu rijeke Loire.

U njoj je smješteno više od sto lokaliteta od iznimne povijesne važnosti kako za francusku tako i za europsku povijest što dokazuje i činjenica da je njih čak 42 na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Područje pod upravljanjem Udruženja francuske svjetske baštine godišnje posjeti preko pet milijuna posjetitelja, a među njih su se ove godine upisali i članovi FORTITUDE projektnog tima. 

 

LOKALITETI POD ZAŠTITOM UNESCO-a

Predstavnici projektnih partnera Grada Karlovca, Opštine Bar i Grada Banja Luke posjetili su neke od najznačajnijih lokaliteta – dvorce Amboise, Chenonceau, Cheverny i Chambord. Osim arhitektonskog nasljeđa, posjećeni dvorci svjedoče o razmjeni ljudskih i kulturnih vrijednosti te o skladnom razvoju interakcija između ljudi i njihove okoline tijekom više od dvije tisuće godina povijesti. Na lokalitetima se ona posjetiteljima približava kroz HistoPad, digitalni audiovodič u kojem je pomoću 3D vizualizacija prikazan život u dvorcima kroz različita stoljeća.   

UČENJE OD NAJBOLJIH

Cilj studijskog putovanja je bio istražiti primjere najbolje prakse upravljanja turizmom utvrđene baštine u zapadnoj Europi kako bi stečena saznanja primijenili na vlastitim lokalitetima - tvrđavama sv. Mihovila i Barone, a osim spomenutih dvoraca, predstavnici projektnih partnera posjetili su i jedan od najvećih gradova u centralnih Francuskoj – Tours, poznat pod nadimkom „mali Pariz“, i njegove znamenitosti) s posebnim osvrtom na srednjovjekovnu jezgru pod zaštitom je UNESCO-a. 

 

PROJEKT FORTITUDE

Podsjetimo, projekt FORTITUDE (Historic Fortresses Intensyfing Cross-Border Tourism Development) započeo je 1. ožujka 2020. i trajat će do 30. lipnja 2022. godine. Nositelj projekta je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s partnerima Grad Karlovac, Opština Bar i Grad Banja Luka, a ukupna vrijednost iznosi 1 618 438.64 eura, od čega je 85% sufinancirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia - Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020.  

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti