HR
EN

Četvrti europski projekt na Tvrđavi sv. Mihovila – Tvrđava kulture predstavila FORTITUDE

16.07.2020.

Na šibenskoj Tvrđavi sv.  Mihovila održana je početna, kick-off konferencija projekta FORTITUDEHistoric Fortresses Intensifying Cross-Border Tourism Development pod nazivom „Razvoj novih sadržaja u povijesnim tvrđavama i EU projekti - Tvrđava sv. Mihovila kao ogledni primjer“. Na konferenciji su, pred pedesetak sudionika na lokaciji i 25 sudionika online, predstavljene aktivnosti i sadržaji projekta koji za cilj ima razviti nove sadržaje na povijesnim tvrđavama i tako obogatiti njihovu kulturno-turističku ponudu.

Konferenciju je organizirala Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik, nositelj projekta, a predstavnici četiri partnerska grada iz Crne Gore (Herceg Novi i Bar), Bosne i Hercegovine (Banja Luka) i Hrvatske (Karlovac) zbog epidemioloških mjera su prisustvovali putem video poziva. Okupljene su pozdravili dogradonačelnik Grada Šibenika Danijel Mileta, ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić i Đurđa Vrljević Šarić, voditeljica projekta FORTITUDE.

„Kada se 'rodite' iz jednog europskog projekta, provođenje istih vam postane prirodno stanje. Od početka projekta Revitalizacije Tvrđave sv. Mihovila 2014. godine kada je tim Tvrđave kulture još uvijek bio dio Muzeja grada Šibenika, nije prošao dan da se nije radilo na nekom europskom projektu. Rezultati projekata koje predstavljamo danas ne bi bili izvedivi bez sinergije rada Grada i svih uključenih ustanova, kao i partnera iz privatnog sektora. Upravo je ta zajednička suradnja na implementaciji aktivnosti ključna stavka za uspješnu provedbu projekata, stoga ovim putem zahvaljujem svima koji su svojim radom dali obol našim  EU projektima“ - rekla je Barišić  Bačelić.

Gorana Barisic Bacelic

Na konferenciji je naglašena činjenica da je upravo Tvrđava sv. Mihovila od 2012. godine mjesto provedbe čak četiri europska projekta.
„Lako je graditi i raditi kada imaš prave ljude na pravom mjestu. Mi imamo prave ljude u Tvrđavi kulture i prave ljude u gradskoj upravi, koji su zajedničkim snagama bogatu kulturnu baštinu tvrđave ponovno izdigli, revitalizirali i privukli europski novac. Tvrđava kulture zaslužna je za novi život naših tvrđava, nadogradnju novim sadržajima i samoodrživi rad. Može se reći da su ta dva razloga - pravi ljudi i europski novac – Šibenik danas stavili na turističku i kulturnu mapu Hrvatske, za što su zaslužni deseci projekata u posljednjih pet godina preko kojih se u grad prelilo preko milijardu kuna investicije – kazao je dogradonačelnik Mileta.

Projekt FORTITUDE - Historic Fortresses Intensyfing Cross-Border Tourism Development započeo je 1. ožujka 2020. i trajat će do 28. veljače 2022. godine. Nositelj projekta je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s partnerima Grad Karlovac, Opština Herceg Novi, Opština Bar i Grad Banja Luka, a ukupna vrijednost iznosi 1 618 438.72 eura, od čega je 85% sufinancirano  iz programa Interreg IPA CBC Croatia - Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020. Glavni cilj projekta je ojačati i diversificirati kulturno – turističku ponudu u prekograničnom području kao i razviti što kvalitetnije i održivije upravljanje kulturnim dobrima.

U sklopu projekta Tvrđava sv. Mihovila dobit će niz novih prostornih rješenja i sadržaja u unutrašnjosti: posjetitelji će 2022. moći razgledati stalni postav koji će tematizirati fortifikacijsku baštinu Šibenika kao i multimedijalni interaktivni postav posvećen gradnji pozornice, glazbenoj baštini Šibenika i glazbeno scenskim programima koji su brendirali Tvrđavu sv. Mihovila kao jednu od najprestižnijih pozornica u Hrvatskoj. Uz unutrašnjost tvrđave, preuredit će se i info-ured šibenskih tvrđava u staroj gradskoj jezgri, City Point.

Posebna aktivnost u projektu je organizacija manifestacije pod radnim nazivom „Noć tvrđava“ koja ima za cilj umrežiti tvrđave u prekograničnom području i na taj način promovirati i posjetiteljima približiti značaj tog vrijednog kulturno naslijeđa za razvoj kulturnog-turizma u programskom području. 

3D mapping

U sklopu programa konferencije sudionicima su posebno predstavljeni odnedavno dostupni sadržaji razvijeni u sklopu europskog projekta Fortress ReInvented: 3D mapping projekcije u cisternama tvrđave i audio vodič. Kako je istaknula Barišić Bačelić, projekcije u cisternama su Muzeju grada Šibenika kao vodećem partneru i produkcijskom timu predstavljali izazov s kakvim se nisu susreli, a danas predstavljaju jedinstveni projekt u Hrvatskoj.

PREUZMITE FOTOGALERIJU

 

Sadržaj ovog priopćenja isključiva je odgovornost JUK Tvrđava kulture Šibenik i ni na koji način ne odražava stavove Europske unije. Sadržaj ovog priopćenja sufinanciran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti