HR
EN

Jedan dan u Šibeniku: Donosimo savršeni itinerar za nezaboravna 24 sata!

11.03.2024.

Imate samo jedan dan na raspolaganju za posjet Šibeniku? Nema problema, uz ove savjete ništa vam neće promaknuti!

KAVA I DORUČAK

Dan započnite uz šalicu kave u jednom od šarmantnih gradskih kafića u staroj gradskog jezgri ili na rivi s prekrasnim pogledom na more. Koju god opciju izabrali, nećete pogriješiti. Ako vam je draže kavu piti u hladovini gradskih ulica, onda su Četvorka, Vintage bar ili NaMaLo prava mjesta za vas. Ako pak želite pogled na more, birajte između brojnih kafića na rivi kao što su Azimut, Jadran ili Moby Dick.  

Napravite đir uskim ulicama i zaronite u labirint u prekrasnih povijesnih građevina, simpatičnih kafića, suvenirnica, trgovina i restorana. Kad pronađete savršeno mjesto, naručite doručak i uživajte u njemu dok promatrate svijet oko vas.

Pro tip: Ako se zaista izgubite, samo pitajte lokalce za upute. Ljudi u Šibeniku su ljubazni i prijateljski raspoloženi te će vam uvijek rado pomoći!
Inače, bar O.da poslužuje izvrsni, zdravi doručak koji će vas opskrbiti energijom za dan!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Na.Ma.Lo (@na.ma.lo)

TVRĐAVA SV. MIHOVILA

Istraživanje Šibenika započnite na utvrdi s koje se pruža prekrasan pogled na grad, more i otoke! Tvrđava sv. Mihovila je najstarije naseljeno područje grada pa ima smisla početi upravo od nje. Bogata povijest Šibenika ispričana je pomoću suvremene tehnologije; audio vodiča i 3D mapiranja u stoljetnim cisternama. A tijekom ljeta ova srednjovjekovna utvrda pretvara se u najljepšu pozornicu na Jadranu na kojoj su nastupili renomirani svjetski poznati izvođači; Lorde, Biran Ferry, King Gizzard and the Lizzard Wizard, Michael Kiwanuka, Gregory Porter, Jack Savoretti, Ana Oxa, Morcheeba i mnogi drugi!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Tvrđava sv. Mihovila (@stmichaels_fortress)

KATEDRALA SV. JAKOVA

Nakon što ste upili dozu sunca na Tvrđavi sv. Mihovila, stepenicama se spustite do katedrale sv. Jakova. Ova unikatna građevina predstavlja jedno od najznačajnijih i najljepših arhitektonskih ostvarenja u Hrvatskoj. Gradnja katedrale koje je simbol Šibenika trajala je više od stotinu godina, tijekom 15. i 16. stoljeća, a posebna je i po način gradnje – isključivo od kamena i bez vezivnog materijala. Stil je spoj gotičke i renesansne umjetnosti, s impresivnim detaljima na vanjskom dijelu poput 71 glave koje predstavljaju stanovnike Šibenika. Katedrala je pod zaštitom UNESCO-a od 2000. godine.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli punkufer.hr (@punkuferhr)

RUČAK

Od svog tog razgledavanja i penjanja po stepenicama do sada ste sigurno ogladnjeli! Srećom, okruženi ste restoranima s odličnom domaćom hranom. Bez obzira volite li fine večere ili opušteni obrok, u Šibeniku ćete pronaći nešto za sebe. Ako ste osoba koja voli pizzu, Azimut nudi veliki izbor domaćih pizza! Ako želite kušati lokalnu hranu, svježu ribu, meso, tjesteninu i povrće, uputite se u konobu Nostalgija, maleni obiteljski restoran u srcu grada. U Šibeniku ćete pronaći i puno restorana uz more koji nude mediteranske specijalitete, ali želite li jesti kao lokalci, tada je Marenda mjesto za vas! Ako ste pak za nešto finije, uputite se prema Pelegriniju i počastite se ukusnim obrokom u ovom restoranu s Michelinovom zvjezdicom, ali prije toga ne zaboravite rezervirati stol.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @idemo_do_grada

VRIJEME JE ZA PLAŽU

Nakon ručka, laganom šetnjom se uputite do plaže Banj koja je svega desetak minuta udaljena od centra grada. Opustite se i zaplivajte na plaži s prekrasnim pogledom na stari grad! Uz to, ova šljunčana plaža nudi brojne sadržaje poput vanjskog vježbališta, tuševa, bara i restorana. Izdvojite stoga nekoliko sati za opuštanje pod suncobranom s finim koktelom u ruci!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Šibenik je to.... (@sibenik_je_to_)

TVRĐAVA BARONE I TVRĐAVA SV. IVANA

Nakon što ste se osvježili u moru, spremni ste za daljnje istraživanje grada. Predlažemo da taxsijem, autobusom ili električnim romobilom odete do Tvrđave Barone i Tvrđave sv. Ivana koje se nalaze svega desetak minuta pješačenja jedna od druge. Obje tvrđave sagrađene su u kratkom vremenu kako bi zaštitile Šibenik od osmanskih napada. Danas je pak Tvrđava Barone idealna lokacija za popiti omiljeno piće dok uživate u najljepšem pogledu na gradu, pogledati film u kinu pod zvijezdama ili poslušati jazz koncert. Tvrđava sv. Ivana najveća je i najviša šibenska kopnena utvrda koja zove na istraživanje!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Tvrđava Barone (@barone_fortress)

NOĆNI ŽIVOT

Vodite se primjerom lokalnog stanovništva – prošetajte uz more i popijte piće u jednom od barova u starom gradu – svi su šik, živahni i odišu odličnom atmosferom. A poseban je gušt ljeti sjediti na stepenicama ispod katedrale sv. Jakova s omiljenim pićem u ruci. Provjerite kalendar događanja i doznajte koje koncerte i događanja možete posjetiti za vrijeme boravka u Šibeniku. Kafići u staroj gradskoj jezgri vikendima imaju nastupe lokalnih bendova, posebno su iskustvo koncerti u Azimutu, a bogat koncertni program imaju i Tvrđava sv. Mihovila i Tvrđava Barone!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Tvrđava sv. Mihovila (@stmichaels_fortress)

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti