PORIJEKLO JELA I POVIJESNE ZANIMLJIVOSTI
U Dalmaciji se polpete tradicionalno spravljaju od mljevenog mesa umiješanog u smjesu sa starim kruhom, jajima i začinima. Uz polpete neizostavna je domaća šalša od rajčica, a služi se po tradiciji kao glavno jelo iza juhe uz krumpir i salatu.
- Smatra se da su polpete u dalmatinsku gastronomiju stigle iz Italije.
- Samo ime dolazi od talijanskog termina polpa kojim se opisuje meso bez kosti, ali i sredina kruha.
RECEPT
Sastojci:
(priprema za jednu osobu)
POLPETE
80 g mljevenog mesa (svinjetina i janjetina)
13 g kruha
16 ml mlijeka
18 g luka
1 g nasjeckanog peršina
15 g maslaca
5 ml maslinovog ulja
8 g tvrdog ovčjeg sira
1 g slatke mljevene paprike
0,2 g jaja
0,2 g brašna
1 g soli
1 g papra
ŠALŠA
9 g luka
1 g češnjaka
35 g šljivar rajčica
1,5 g bosiljka
0,3 g soli
0,5 g šećera
2 ml ulja
Postupak pripreme polpeta:
Kruh prvo potopite u mlijeku te ga zdrobite vilicom i ostavite da se natopi desetak minuta. U međuvremenu na maslacu i maslinovom ulju zažutite sitno nasjeckani luk koji će također trebati za samu smjesu. U posudi pomiješajte mljeveno meso, kruh i prethodno pripremljeni luk te sve zajedno sjedinite. U tako napravljenu smjesu dodajte naribani tvrdi ovčji sir, sitno nasjeckani peršin, slatku papriku, jaja, sol i papar. Sve dobro izmiješajte i sjedinite.
Od dobivene smjese formirajte manje kuglice po želji. Sve prekrijte prozirnom folijom te ostavite u hladnjaku 1 sat kako bi polpete postale kompaktnije. Oblikovane polpete umiješajte u brašno te zapecite u zagrijanoj tavi na maslinovom ulju i maslacu. Pecite ih na srednjoj vatri dok ne postignu zlaćanu boju sa svih strana.
Postupak pripreme šalše:
Na maslinovom ulju prodinstajte luk, dodajte režanj protisnutog ili usitnjenog češnjaka. Sve zajedno dinstajte još 10 do 15 minuta na laganoj vatri.
U međuvremenu svježe šljivar rajčice kratko prokuhajte u kipućoj vodi, skinite im kožu i narežite na kockice. Kad ih ubacite s lukom i češnjakom, sve zajedno kuhajte na laganoj vatri oko pola sata do 45 minuta. Na kraju sve začinite solju, bosiljkom i šećerom te tako dobivenu smjesu propasirajte kroz pasirku.
U skuhanu i zagrijanu šalšu prebacite prethodno pečene polpete. Nakon toga sve zajedno zapecite na 200°C kojih desetak minuta.
