HR
EN

Polpete u toću

PORIJEKLO JELA I POVIJESNE ZANIMLJIVOSTI

U Dalmaciji se polpete tradicionalno spravljaju od mljevenog mesa umiješanog u smjesu sa starim kruhom, jajima i začinima. Uz polpete neizostavna je domaća šalša od rajčica, a služi se po tradiciji kao glavno jelo iza juhe uz krumpir i salatu.

  • Smatra se da su polpete u dalmatinsku gastronomiju stigle iz Italije.
  • Samo ime dolazi od talijanskog termina polpa kojim se opisuje meso bez kosti, ali i sredina kruha.

 

RECEPT 

Sastojci:

(priprema za jednu osobu)

 

POLPETE

80 g mljevenog mesa (svinjetina i janjetina)

13 g kruha

16 ml mlijeka

18 g luka

1 g nasjeckanog peršina

15 g maslaca

5 ml maslinovog ulja

8 g tvrdog ovčjeg sira

1 g slatke mljevene paprike

0,2 g jaja

0,2 g brašna

1 g soli

1 g papra

 

ŠALŠA

9 g luka

1 g češnjaka

35 g šljivar rajčica 

1,5 g bosiljka

0,3 g soli

0,5 g šećera

2 ml ulja

 

Postupak pripreme polpeta:

Kruh prvo potopite u mlijeku te ga zdrobite vilicom i ostavite da se natopi desetak minuta. U međuvremenu na maslacu i maslinovom ulju zažutite sitno nasjeckani luk koji će također trebati za samu smjesu. U posudi pomiješajte mljeveno meso, kruh i prethodno pripremljeni luk te sve zajedno sjedinite. U tako napravljenu smjesu dodajte naribani tvrdi ovčji sir, sitno nasjeckani peršin, slatku papriku, jaja, sol i papar. Sve dobro izmiješajte i sjedinite.


Od dobivene smjese formirajte manje kuglice po želji. Sve prekrijte prozirnom folijom te ostavite u hladnjaku 1 sat kako bi polpete postale kompaktnije. Oblikovane polpete umiješajte u brašno te zapecite u zagrijanoj tavi na maslinovom ulju i maslacu. Pecite ih na srednjoj vatri dok ne postignu zlaćanu boju sa svih strana.

 

Postupak pripreme šalše:

Na maslinovom ulju prodinstajte luk, dodajte režanj protisnutog ili usitnjenog češnjaka. Sve zajedno dinstajte još 10 do 15 minuta na laganoj vatri.

U međuvremenu svježe šljivar rajčice kratko prokuhajte u kipućoj vodi, skinite im kožu i narežite na kockice. Kad ih ubacite s lukom i češnjakom, sve zajedno kuhajte na laganoj vatri oko pola sata do 45 minuta. Na kraju sve začinite solju, bosiljkom i šećerom te tako dobivenu smjesu propasirajte kroz pasirku.

U skuhanu i zagrijanu šalšu prebacite prethodno pečene polpete. Nakon toga sve zajedno zapecite na 200°C kojih desetak minuta.

Foto polpete u toću
Polpete u toću
Postavke pristupačnosti