Kroštule
PORIJEKLO JELA I POVIJESNE ZANIMLJIVOSTI
Kroštule su tradicionalni suhi kolačići te možemo reći da su uz fritule najprepoznatljiviji slatki zaštitni znak Dalmacije. Slastica je koja se često viđa u svečanijim prilikama, a nezaobilazne su u vrijeme karnevala. Pripremaju se od veoma tankoga tijesta koje je rezano te duboko prženo.
- Kroštule su jedna od tradicionalnih karnevalskih poslastica u Veneciji.
- U 16. stoljeću nazivale su se i krafnama punjenim vjetrom.
RECEPT
Sastojci:
(priprema za jednu osobu)
1 jaje
10 ml bijelog alkoholnog octa
10 ml lozovače
10 ml ulja ili 15 ml svinjske masti
1/4 korice limuna
1/4 korice naranče
1 g soli
100 g glatkoga brašna
50 g šećera u prahu
2,5 dcl ulja
Postupak pripreme:
Od jaja, lozovače, octa, korice limuna i naranče te brašna i malo soli zamijesite tijesto. Pustite da odmori jedan sat te ga valjkom razvaljajte na dva milimetra debljine.
Zatim tijesto narezano na trakice širine 1,5 cm pržite u ulju zagrijanom na 180°C.
Nakon što dobiju zlatnožutu boju, kroštule izvadite na kuhinjski papir.