HR
EN

Brudet od bakalara

PORIJEKLO JELA I POVIJESNE ZANIMLJIVOSTI

Katolička je crkva u ranom srednjem vijeku pod utjecajem sv. Benedikta uvela u vjernički kalendar veliki broj dana posta i propisala jela koja su trebala biti pripremljena od hladnih namirnica. Trajnost sušenoga bakalara znatno premašuje upotrebljivost drugih usoljenih i sušenih riba, tako da bakalar postaje vrlo popularan kao posno jelo od Badnjaka do Korizme, ali i za svaki petak u godini.

  • Kada govorimo o bakalaru u našim krajevima, postoji podatak da su ga donijeli sljedbenici Benedikta iz Nursije.
  • 1432. godine Mlečić Pietro Querini na obalama daleke Norveške doživio je brodolom te se tamo naučio sušiti i soliti bakalar.

 

Foto brudet od bakalara


RECEPT 

Sastojci:

(priprema za jednu osobu)

10 ml maslinovog ulja

35 g sušenog bakalara (prije kuhanja namočiti 24 sata uz miienjanje vode svaka 3 sata)

2,5 g češnjaka

30 g lovora

5 g papra u zrnu

5 g soli

0,125 g krumpira narezanog na tanke ploške

7,5 ml bijelog vina

75 g luka izrezanog na listiće

8 g koncentrata rajčice

12 g tvrdog ovčjeg sira

 

Postupak pripreme:

Natopljeni bakalar kuhajte u vodi s lovorom, paprom i lukom dok se ne počne odvajati od kosti i dok koža na postane želatinasta, otprilike 45 minuta. Bakalar uvijek čistite od kosti u mlakoj vodi od kuhanja koju čuvamo za temeljac.

Na maslinovom ulju zažutite luk, zatim dodajte fino nasjeckan češnjak. Kada luk dobije zlatnu boju dodajte bakalar i koncentrat rajčice pa sve podlijte vinom i kuhajte dok vino ne iskuha. Dodajte temeljac od bakalara i ubacite krumpir koji ste prethodno ogulili i narezali na tanke listiće.

Sve začinite solju i paprom te kuhajte dok krumpir nije gotov. Provjerite kad krumpir omekša, nakon otprilike 20 minuta, te ugasite vatru.

 

Postavke pristupačnosti